Ammoniumnitrat/nitrometan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ammoniumnitrat/nitrometan, förkortat ANNM, är en blandning av ammoniumnitrat och nitrometan som används som sprängämne. Denna tvåkomponentsblandning patenterades under namnet Kinepak i USA av "Chief Scientist of the old Atlas Powder Company", Gerald L. Hurst år 1970. Ämnena är stabila var för sig och man behöver minst en #8 sprängkapsel/tändhatt för att få Kinepak att detonera.

Blackbook munitions anger blandningen till AN 5:2 NM, vilket ligger nära stökiometrisk blandning för syrebalans, och fungerar bra med hög tillförlitlighet. Blandningen har samma konsistens och "kladdighet" som blötsnö och det krävs ca 1 gram högexplosivt ämne som initiator, till exempel pentyl eller NG (Nitroglycol). Det senare kan initieras med tändhatten från en vanlig gevärspatron. Kinepak används för bergsprängning och har samma sprängkraft som trotyl och dynamit, och lämpar sig bäst för bergsprängning i hårda kristallina bergarter som granit, gnejs med mera.

Dess nackdelar är fuktkänsligheten, man behöver en tät plastpatron i vattenfyllda borrhål. Största fördelen är att man kan blanda sprängämnet på plats, och att det inte omfattas av regelverket för klass 1 explosiva varor när komponenterna förvaras var för sig. Komponenterna är ganska lättåtkomliga på marknaden och är frestande för terrorister som gjort att bl a annat ANFO och ANNM fått dåligt rykte.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]