Anakronism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nattvarden av Leonardo da Vinci, 1498, skildrar hur apostlarna sitter vid ett långbord. Detta slags bord var okänt vid tiden för Jesu sista måltid.

Anakronism (från latin anachronismus, från grekiska anachronismos ett misstag i kronologi, från anachronizein att göra ett misstag i en tidsangivning) innebär att föremål, begrepp, eller en händelse, placeras i fel tidsepok i ett litterärt eller konstnärligt verk, till exempel om någon använder en mobiltelefon i en film som utspelar sig under 1800-talet, eller dinosaurier och stenåldersmänniskor som lever sida vid sida. Anakronismer ska skiljas från pastischer, som är seriösa och medvetna inlån från äldre verk och dylikt, arkaismer då föråldrade ord används i ett i övrigt modernt språk, och travestier då exempelvis arkaismer eller anakronismer används i komiskt syfte.

Anakronier kan avse berättarstrukturer som bryter mot den kronologiska ordningen. Sådana anakronier kan vara analepsis, att göra ett stickspår tillbaka till en tid som ligger längre tillbaka än handlingen, och prolepsis, att göra ett stickspår till en tid som ligger längre fram i tiden än handlingen.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.signosemio.com/genette/narratology.asp