Leonardo da Vinci

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Leonardo” leder hit. För andra betydelser, se Leonardo (olika betydelser).
Ej att förväxla med Leonardo Vinci.
Leonardo da Vinci
Född Leonardo di ser Piero da Vinci
15 april 1452
Anchiano, Toscana, Italien
Död 2 maj 1519 (67 år)
Amboise, Frankrike
Noterbara verk Mona Lisa
Nattvarden
Madonnan i grottan
Vitruvianske mannen
Damen med hermelinen
Politisk rörelse Högrenässans
Namnteckning

Leonardo di ser Piero da Vinci (Italienska: [leoˈnardo da vˈvintʃi] ( lyssna), född 15 april 1452 i Anchiano nära samhället Vinci i Toscana, död 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike, var ett italienskt universalgeni. Han var verksam som konstnär, arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof.[1] Leonardo tillhör renässansens mest betydelsefulla gestalter. Han är mest känd för målningen Mona Lisa, målad 1503–1506, samt fresken Nattvarden, från 1498.

I kortform bör han kallas "Leonardo" och inte exempelvis "da Vinci". Namnet "da Vinci" betyder bara "från Vinci" och syftar på "Leonardo, herr Pieros son, från Vinci";[2] detta namn bar han eftersom han var född utom äktenskapet.[3]

Biografi

1452–1466: Barndom

Leonardos barndomshem i Anchiano.

Leonardo föddes i den lilla staden Anchiano nära samhället Vinci i Toscana i Italien som utomäktenskaplig son till Ser Piero, notarie i Vinci, som då tillhörde Florens, och Caterina, en ung bondkvinna.[2] Han tillbringade sina första fem år i byn Anchiano med sin far och mor. Modern ger sig sedan iväg för att gifta sig med en annan man.

Från 1457 bodde han med sin far, morföräldrar och morbrodern Francesco i det lilla samhället Vinci. Hans far hade gift sig med en sextonårig flicka som hette Albiera Amadori. När Leonardo var 16 år gifter fadern om sig med den tjugoåriga Francesca Lanfredini. Leonardo får totalt 17 syskon.

Leonardo började redan tidigt visa begåvning på många skilda områden. Som exempel tyckte han om att spela luta, sjunga och läsa poesi. Dock var det inte inom dessa områden som Leonardo glänste som mest, vare sig som ung eller under sina senare år.

1466–1476: Verrocchio

Teckningen av Arno-dalen.

Hans extraordinära talanger uppmärksammades tidigt och han sattes omkring år 1466, vid en 14 års ålder, i lära hos Andrea del Verrocchio, en ledande florentinsk skulptör, guldsmed och målare,[1] tillsammans med Domenico Ghirlandaio, Perugino, Botticelli och Lorenzo di Credi. Studierna innefattade många flerfaldiga ämnen och pågick på grund av det nya människoidealet som växte fram under Leonardos tid, numera känt som renässansens början. Man brukar säga att det var då som Europa lämnade medeltiden, dess samhällssystem och tänkande. Det nya människoidealet gick i korthet ut på att ju fler saker man var bra på, desto bättre. Helst skulle man vara riktigt bra på allt (något som idag anses nästintill omöjligt).

Leonardo var med och målade Jesu dop. Han målade en ängel som imponerade så på Verrocchio att denne svär att aldrig mer försöka måla igen.

1472, vid en ålder av 20 år, blev han mästare och medlem av S:t Lukasgillet. Leonardos tidigaste kända verk är en målning av Arno-dalen, målad den 5 augusti 1473.

1476 åtalades Leonardo och tre andra unga män för sodomi, men de frikändes.[4]

1476–1519

Leonardo da Vincis grav.

Från och med 1476 fram till 1477 finns det inga uppgifter om hans arbete. 1478 lämnar han Verrocchio och är inte längre bosatt på sitt fars hus. I januari 1478 fick han sin första av två kommissioner: att måla en altartavla för kapellet St Bernard i Palazzo Vecchio och mars 1481, målningen Herdarnas tillbedjan, för munkarna i San Donato i Scopeto. Han lämnade båda tavlorna ofullbordade.

1482 trädde Leonardo i tjänst hos hertigen av Milano, Ludovico Sforza. Han verkade som hovmålare, skulptör, arkitekt och arméingenjör fram till familjen Sforzas fall 1499, då franska armén ockuperade Milano. Han fick i uppdrag att måla Madonnan i grottan och Nattvarden för klostret Santa Maria delle Grazie. Han gjorde en modell till ett ryttarmonument, Sforza, men den förstördes av franska soldater innan den hann gjutas i brons. Leonardo flydde till Mantua och sedan vidare till Venedig, där hans kunskaper som arméingenjör togs i bruk.

År 1500 begav sig Leonardo till Florens och förenade sig två år senare med Cesare Borgia på dennes fälttåg, men återvände efter Borgias nederlag till Florens, där han stannade till 1508. Mona Lisa (La Gioconda), Leonardos kanske mest kända målning, målades i Florens någon gång mellan 1503 och 1506 (men Mona Lisas mun penslades i flera omgångar under flera år).

Leonardo återkallades till Milano av stadens franske guvernör Charles d'Amboise och var under de följande fem åren sysselsatt med vetenskapliga studier och planerna för byggandet av en kanal. Tillsammans med sin elev och medhjälpare Francesco Melzi reste han 1513 till Vatikanen för att vinna påven Leo X:s gunst, men 1517 lämnade han Rom för att arbeta för den franske kungen Frans I. I Rom omgavs Leonardo av intriger, medan han i Frankrike var mycket uppskattad och beundrad. Han levde fram till sin död på det kungliga slottet Clos Lucé (Cloux) i Amboise i Indre-et-Loire i Frankrike. Efter hans död fick eleven Salai några verk, medan Melzi, fick ärva Leonardos anteckningsböcker.[4]

Privatliv

Studie för porträttet av Isabella d'Este.

Leonardo hade många vänner under sitt liv, de inkluderade matematikern Luca Pacioli, Franchinus Gaffurius, Isabella d'Este, Beatrice d'Este, Marcantonio della Torre och Niccolò Machiavelli. Leonardo verkar inte ha haft några nära relationer med kvinnor utom hans vänskap med de två Este systrarna, Beatrice och Isabella. Han tecknade ett porträtt av Isabella när han var på en resa till Mantua, och som verkar ha använts för att skapa ett målat porträtt, men nu förlorat.

Sexualitet

Bortom vänskapen höll han privatlivet hemligt. Hans sexualitet har blivit ett föremål för satir, analys och spekulation. Denna trend började i mitten av 1600-talet och återupplivades på 1900-talet och 2000-talet, speciellt av Sigmund Freud.[4]

Leonardo hade nära relationer med sina elever Salai och Melzi. Det har hävdats sedan 1600-talet att dessa relationer var av sexuell eller erotisk karaktär. Mycket har skrivits om hans förmodade homosexualitet och dess roll i hans konst.[5]

Vegetarianism

Enligt vissa biografiska källor och citat var Leonardo en tidig vegetarisk pionjär på etiska grunder.[2][6][7] Huruvida han faktiskt var vegetarian har dock ifrågasatts, och en samlad genomgång av källor till information om hans liv leder inte till att någon tydlig bild av Leonardo som vegetarian skulle framträda.[8]

Konstnärskap

Leonardo da Vincis teckning Den vitruvianske mannen utforskar den moderna människans proportioner.

Leonardo da Vinci var nyskapande på många områden, även vad det gäller måleriet. Sfumato, en teknik som han uppfann gjorde att konturerna av de olika ytorna i målningen försvann, och ögat inte längre kan urskilja enstaka linjer och färgytor. Ordet sfumato kommer från italienskans ord fumo eller rök, och är en blandning av färger och nyanser som är knappt märkbar, allt smälter samman och ger en "disig" effekt. Effekten är behaglig och mångtydlig. Han beskrev sin teknik som "utan linjer eller gränser och uppträder som rök". De mjuka övergångarna mellan ljus och skugga syns tydligt i hans verk Mona Lisa. Denna teknik har utvecklats och prövats fram av Leonardo alldeles på egen hand.

Leonardo uttrycker med raffinerad skicklighet sin känsla för tillvarons mystik. Formerna är exakta och ändå utsuddade, förenade med varandra genom subtila färgfördrivningar, som han fulländade och hans efterföljare utnyttjade.

Leonardos teckningskonst har också helt nyskapande för tiden, och många tycker att den inte har överträffats av sina samtida. Han utövande ett stort inflytande på sina samtida, Correggio, Giorgione, Rafael och Andrea del Sarto, med sina kompositioner och sin ljusskildring. Han gjorde ett starkt intryck på Rubens och föregrep Rembrandts klärobskyr.

Leonardo efterlämnade få autentiska målningar. Ängeln som knäfaller längst till vänster på Verrocchios målning Kristi dop (1472–1475) anses vara hans verk. Han var Verrocchios medhjälpare på ett flertal målningar, vilket har lett till många meningsskiljaktigheter vad gäller upphovsmannen. Bebådelsen (omkring 1474) tillskrivs Leonardo på grundval av det mystiska landskapet och den vetenskapligt utförda rumsskildringen; två Madonnan med barnet, idag starkt restaurerade, tillskrivs också denna period.

Leonardo påbörjade 1481 målningen Herdarnas tillbedjan, för munkarna i San Donato i Scopeto, men lämnade den ofullbordad. Kompositionen var av stor betydelse genom gestalternas placering, deras uttrycksfulla gester och klärobskyreffekten, något som även kännetecknar den ofullbordade Sankt Hieronymus. Under 1483 arbetade Leonardo på målningen Madonnan i grottan; den version som finns på Louvren anses vara den tidigare och av större konstnärligt värde. Under sin vistelse i Rom målade han ett antal porträtt av hovdamer, bland annat Dam med hermelin. Den är mästerlig i formen och en djup psykologisk studie.

Muralmålningen Nattvarden, fullbordad 1498 för refektoriet i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano, är även om den idag omsorgsfullt renoverats, mycket skadad och övermålad. Dessutom var väggen angripen redan 1517 på grund av Leonardos experiment med olika måleritekniker och färgstoffer. Åskådaren inbjuds att delta i handlingen: Kristus och apostlarna sitter vid ett bord som verkar stå i förlängning av själva matsalen.

Kartongen till Slaget vid Anghiari, målad omkring 1505 i Florens, är försvunnen; ett flertal kopior, däribland en av Rubens, har bevarats. När Leonardo flyttade till Frankrike, tog han med sig Mona Lisa, Johannes Döparen och Anna själv tredje.

Någon autentisk skulptur av Leonardo är inte känd. I Milano gjorde han en modell till ett ryttarmonument, Sforza, men den förstördes av franska soldater (1499) innan den hann gjutas i brons; den är endast känd i form av bevarade teckningar.

Leonardos teckningar

Leonardo gjorde noggranna förstudier till sina målningar. Ibland har endast förstudien för målningen bevarats, som teckningen gjord av Studie av Leda på knä (cirka 1505–1507), medan målningen förkommit. Bilden finns endast bevarad som en kopia av en annan konstnärs hand, målad av Cesare da Sesto cirka 1515–1520. Vissa målningar känner vi endast till som kopior, som kopia av förlorad original, som Madonna Litta, kopia av konstnären Giovanni Antonio Boltraffio, omkring 1490–1491. Målningen kriget vid Anghiari, finns inte heller bevarad utan endast som kopior, här av en anonym konstnär.

Omdiskuterade verk

Några verk har på senare tid ifrågasattes, andra kom man fram att det inte är målade av Leonardo själv, utan i hans verkstad, eller möjligen tillsammans med en annan konstnär, till exempel under hans studietid.

Vetenskaplig verksamhet

Leonardos anteckningsböcker, skrivna spegelvänt och okända för samtiden, innehöll djupsinniga vetenskapliga iakttagelser rörande proportionslära, perspektiv, optik, anatomi, geologi och uppfinningar som kanonen, stridsvagnen, en dykardräkt och flygmaskiner. Hans berömda Libro de' Pittura, som bevarats i en tämligen god kopia av en annan hand, fick stor spridning på 1500-talet.

Anatomiska studier

Ett stort antal landskapsteckningar samt huvud- och naketstudier har bevarats. Många av dem utgör delar av hans anteckningar eller vetenskapliga studier.

Den näst största samlingen av vetenskapsanteckningar av Leonardo, Codex Arundel, ägs av British Library. Bill Gates äger boken Codex Leicester, vilken tillsammans med Codex Arundel skall digitaliseras och publiceras på internet.

Andra kända manusskrift: Codex Atlanticus • Codex Trivulzianus.

Leonardo da Vincis olika uppfinningar

De tjugofem verifierade konstverken

Endast cirka tjugofem verk har med viss säkerhet kunnat tillskrivas Leonardo da Vinci av konstvetare. Även deras autenticitet är i några fall fortfarande omstridda. Listan nedan är inkomplett och förändras successivt, baserat på nya rön.

Verk Namn Tillkomst Not Ägare
Draperingsstudie av sittande gestalt 1472–1475 Louvren, Paris
Andrea del Verrocchio, Leonardo da Vinci - Baptism of Christ - Uffizi.jpg Jesu dop 1473–1475 A.a. (Allmänt accepterad) Samarbete med Andrea del Verrocchio. Uffizierna, Florens
Leonardo da Vinci 052.jpg Bebådelsen 1472–1476 A.a. som Leonardos tidigaste verk. Ansågs fram till 1869 vara av Verrocchio. Uffizierna, Florens
Leonardo da Vinci Madonna of the Carnation.jpg Madonnan med nejlikan 1472–1478 A.a. Har viss övermålning, möjligen av en flamländsk konstnär. Alte Pinakothek, München
Ginevra de' Benci.jpg Porträtt av Ginevra Benci 1474–1480 A.a. Föreslogs som Leonardo-verk 1866 och var länge omtvistad. National Gallery of Art, Washington D.C.
Madonna Benois.jpg Bénois-madonnan 1478–1481 A.a. Kritiker anser att det är denna som nämns av Leonardo 1478. Eremitaget, Sankt Petersburg
Leonardo da Vinci - Portrait of a Musician.jpg Porträtt av en musiker (ofullbordad) 1485–1487 A.a. Biblioteca Ambrosiana, Milano
Leonardo, san girolamo.jpg Den helige Hieronymus (ofullbordad) 1480–1490 A.a. Vatikanmuseerna, Vatikanstaden
Leonardo, Felsgrottenmadonna2.JPG Madonnan i grottan ("Louvren-versionen") 1483–1490 A.a. Louvren, Paris
Leonardo da Vinci 046.jpg Damen med hermelinen 1489–1490 A.a. Först nämnd som en Leonardo-målning 1889 och länge omtvistad. Bestämningen av Porträtt av Ginevra Benci har hjälpt till även för denna bestämning. Modellen har identifierats som Cecilia Gallerani. Czartoryskymuseet, Kraków
Leonardo da Vinci (1452-1519) - The Last Supper (1495-1498).jpg Nattvarden 1492–1498 A.a. Beskrevs 9 februari 1498 som fullbordad. Santa Maria delle Grazie, Milano
Peter Paul Ruben's copy of the lost Battle of Anghiari.jpg Slaget vid AnghiariTavola Doria 1503–1505 Anses förlorad. Peter Paul Rubens kopia av målningen finns kvar (bilden).
Leonardo da Vinci or Boltraffio (attrib) Salvator Mundi circa 1500.jpg Salvator Mundi 1495–1507 A.a. Under restauration upptäcktes den som en tidigare ansedd förlorad Leonardo. Institute of Arts, Detroit
Madonna of the Yarnwinder.jpg Madonnan med garnnystanet 1499–1507 Leonardo och en annan konstnär? Vetenskaplig undersökning antyder att Leonardo åtminstone var inblandad i undermålningen. Drumlarings Castle, Thornhill
Leonardo - St. Anne cartoon.jpg Skiss av Anna själv tredje 1499–1508 A.a. National Gallery, London
Leonardo da Vinci Virgin of the Rocks (National Gallery London).jpg Madonnan i grottan 1490–1508 A.a. Anses som senare än Louvren-versionen, färdigställd med bidrag av åtminstone Ambrogio de Predis'. National Gallery, London
Ryttarstaty 1506–1508 Konstmuseet, Budapest
Leonardo da Vinci - Female head (La Scapigliata) - WGA12716.jpg La Scapigliata ("Huvudet av en kvinna") 1508 A.a. Pinacoteca Nazionale, Parma
Leda and the Swan 1505-1510.jpg Leda 1504–1510 Anses förlorad. Fanns 1625 i Château de Fontainebleau. Nio kända kopior existerar (bilden visar Sodomas version).
Leonardo self.jpg Självporträtt 1513 A.a. Biblioteca Reale, Turin
Bacchus (painting).jpg Bacchus 1510–1515 Omtvistad. Anses allmänt som en ateljékopia. Louvren, Paris
Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg Mona Lisa, La Gioconda 1502–1516 A.a. Louvren, Paris
Leonardo da Vinci - Saint John the Baptist C2RMF retouched.jpg Johannes döparen 1508–1516 A.a. Louvren, Paris
Leonardo da Vinci - Adorazione dei Magi - Google Art Project.jpg Konungarnas bedjan 1513–1516 Uffizierna, Florens
Leonardo da Vinci - Virgin and Child with St Anne C2RMF retouched.jpg Anna själv tredje 1501–1517 A.a. Louvren, Paris

Bilder på Leonardo

Det var inte bara Leonardo som målade andra, han blev också avbildad och porträtterad, och det finns några små bilder som man tror att Leonardo avbildade sig själv, på sina anteckningar han förde och vid sidan av de papper han tecknade annat på.

Litteratur

  • Landrus, Matthew, Leonardo da Vinci. Stockholm: Bonnier 2007. ISBN 9789100114787
  • Rovsing, Jesper (2009). ”500 år före sin tid : Leonardo da Vinci : Vetenskapsman, konstnär och uppfinnare”. Världens historia (nr. 14): sid. S.26-37. 

Se även

Referenser

  1. ^ [a b] ”Leonardo Da Vinci Birthday: Beloved 'Mona Lisa' Painter And Inventor Was Born 561 Years Ago Today (PHOTOS)”. The Huffington Post. 15 april 2013. http://www.huffingtonpost.com/2013/04/15/leonardo-da-vinci-birthday_n_3084293.html. Läst 30 april 2013. 
  2. ^ [a b c] Marion Boddy-Evans. ”10 Facts About Leonardo da Vinci”. About. http://painting.about.com/od/famouspainters/a/LeonardoTrivia.htm. Läst 14 april 2013. 
  3. ^ Grünbaum, Catharina; Lundkvist Ulf (2003). Språkbladet. Stockholm: MånPocket. Sid. 177. Libris 9208353. ISBN 91-7001-110-9 
  4. ^ [a b c] Jonathan Jones (19 oktober 2011). ”The lusts of Leonardo da Vinci”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/oct/19/leonardo-da-vinci-lusts. Läst 25 september 2012. 
  5. ^ Alessandra Rizzo (2 februari 2011). ”Art Historian Silvano Vinceti Claims Male Model Behind Leonardo da Vinci's Mona Lisa”. The Associated Press. http://artdaily.com/index.asp?int_sec=2&int_new=44665#.VKgJioqG_QI. Läst 2 januari 2015. 
  6. ^ Vegetariansk pionjär, IVU-arkiv
  7. ^ Jolinda Hackett (22 maj 2006). ”Leonardo Da Vinci - Vegetarian!”. About. http://vegetarian.about.com/b/2006/05/22/leonardo-da-vinci-vegetarian.htm. Läst 14 april 2013. 
  8. ^ Shelley Esaak. ”Was Leonardo a Vegetarian?”. About. http://arthistory.about.com/od/leonardo/a/Was-Leonardo-A-Vegetarian.htm. Läst 15 april 2013. 

Externa länkar