Andermatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andermatt
Ort
Andermatt Dorf.jpg
Andermatt-coat of arms.svg
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Uri
Region Alperna
Kommun Andermatt
Koordinater 46°37′58″N 8°35′41″Ö / 46.63278°N 8.59472°Ö / 46.63278; 8.59472
Yta 62.15
Folkmängd 1 320 (2012)
Befolkningstäthet 21 inv./
Postnummer 6490
GeoNames 7285077
Språk tyska
Karte Gemeinde Andermatt.png
Webbplats: http://www.gemeinde-andermatt.ch

Andermatt är en skidort i Uri i Schweiz, känd för sin off-pistskidåkning.

Läge och Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Andermatt ligger på nordsidan av Sankt Gotthardsmassivet, i Urserendalen som genomflyts av floden Reuss. Här möts de smalspåriga järnvägarna Brig-Chur och Andermatt-Göschenen. Den viktigaste vägförbindelsen, som även är öppen på vintern, går genom Schöllenenravinen till Göschenen, som har motorvägsanslutning. Sommartid öppnas vägarna till Graubünden över Oberalppasset, till Ticino över Sankt Gotthardspasset och till Valais över Furkapasset. Vintertid har dalen biltågsförbindelse med Valais.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under tidig medeltid lydde Urseren under klostret i Mustér. Runt år 1200 vandrade tyskspråkiga walser in. Sankt Gotthardspasset blev redan på 1200-talet en viktig handelsväg till Norditalien. När järnvägstunneln under Gotthardsmassivet öppnades år 1882 minskade transporternas betydelse. Istället gav de fästningsanläggningar som schweiziska regeringen lät spränga in i Gotthardsmassivet nya arbetstillfällen.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Andermatt har under lång tid varit utbildningsort för Schweiziska armén och dess alpjägare. Armén avvecklar nu sin verksamhet och orten står inför stora förändringar då en medlem ur den egyptiska miljardärsläkten Sawiris planerar att bygga en golfresort med ny 18-hålsbana och ett stort antal hotellbäddar som i huvudsak skall skötas av familjen Sawiris hotellbolag Orascom. Byggnationerna startar i april 2008. Svenska Skistar (som bl.a äger och driver Åre, Sälen, Hemsedal) planerar samtidigt att förvärva och utveckla skidverksamheten och samarbeta med utvecklingen av orten som destination med Orascom.

Andermatt är en av världens bästa platser för offpist-skidåkning. Vid säsongsavslutningen i slutet av april 2009 var snödjupet på toppstationen vid Gemstock en bit över 6 meter.


Källor[redigera | redigera wikitext]