Sankt Gotthard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den ungerska orten med samma namn, se Szentgotthárd och Slaget vid Sankt Gotthard

Sankt Gotthard är en bergskedja i schweiziska alperna. Högsta toppen i bergmassivet är Dammastock (3 630 m). Flera bergspass leder över massivet, det mest kända är Sankt Gotthardpasset.

På norra sidan om Sankt Gotthard är tyska modersmålet för befolkningen, medan det på den södra sidan är italienska. Detta innebär att Sankt Gotthard utgör en kulturell och språklig gräns mellan den germanska och den latinska delen av Europa.

Tunnlar[redigera | redigera wikitext]

Genom bergmassivet finns en vägtunnel och en järnvägstunnel, båda med namnet Sankt Gotthardstunneln. Vägtunneln är 16,9 kilometer lång och järnvägstunneln 15 kilometer.

Vägtunneln var världens längsta vägtunnel fram till år 2000, då den 24,5 kilometer långa Lærdalstunneln i Norge invigdes. Officiellt räknas Sankt Gotthardstunneln som en del i en motorväg, även om den inte uppfyller motorvägsstandard fullt ut och det bara är tvåfältsväg. Motorvägsnummer används dock i Schweiz även på vägavsnitt som inte är riktig motorväg.

Nu byggs Gotthard-bastunneln, en ny järnvägstunnel under Gotthard, som med en längd av 57 km kommer att bli världens längsta järnvägstunnel. Den beräknas ska stå färdig 2017.