Anders Forsberg (tecknare)

Från Wikipedia
Anders Forsberg

Anders Vilhelm Forsberg, född 30 juni 1871 i Karlstad, död 18 maj 1914 i Stockholm, var en svensk teckningslärare och tecknare.

Efter avslutad studentexamen i Karlstad 1889 sökte sig Forsberg till Stockholm för att studera konst vid Tekniska skolan, tre år efter sin examen 1893 anställdes han som överlärare i frihandsteckning vid Tekniska skolan i Stockholm. Samtidigt tjänstgjorde han i Djursholms samskola. Vid sidan av lärartjänsten var han även verksam som redaktionell medarbetare i tidningen Strix, Albert Engströms tidning, från tidningens start 1897. Han blev snart en av tidningens mest uppmärksammade tecknare. I Strix bidrog han med många teckningar fram till 1906. Han medverkade också i skämttidningen Puck. I tidningarna Strix och Puck publicerade han under årens lopp ett hundratal satiriska och ytterst noggrant detaljerade teckningar. 1902 utgavs en stor del av hans teckningar i samlingen Från svenska hem där Albert Engström svarade för förordet. Boken blev en stor framgång med sina satiriska bilder av borgerlighetens överlastade rumsinteriörer. Tre år tidigare hade Carl Larssons bok Ett hem kommit ut och Forsbergs teckningar i boken Från svenska hem var en skarp kontrast.

Forsberg svängde sitt gissel hårt över de sociala missförhållandena och de välbärgades lama hjälpsamhet, detta ledde till en pessimistisk syn på livet, när pessimismen fördjupades 1914 valde han att ända sitt liv i Lill-Jansskogen med en kula i pannan. Han efterlämnade ett avskedsbrev:

  • Tro ej att detta är svårt. Det enda skulle vara om revolvern missade. Men det finns väl en gud för sådana som jag också. Jag ligger i en skogsbacke och skriver detta. Himlen är klar och blå och för 25 år sedan tog jag studenten.

Martin Strömberg har gått igenom Forsbergs hela produktion omfattande cirka 500 teckningar och har inte hittat en enda glad bild, mer än när Forsberg själv lätt förklädd till kandidat Malmberg står inför Sankte Per.

Han är representerad vid Värmlands museum med ett porträtt av sin far samt vid Nationalmuseum med ett 30-tal teckningar och Stockholms stadsmuseum. En minnesutställning med 199 verk anordnades 1943Gummesons konsthall, utställningen flyttades i något förändrad form vidare till Modern konst i Malmö.

Källor

Vidare läsning