Andrew Peterson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andrew Peterson
Andrew Peterson framför sin första "Shanty" i Minnesota. Kortet är taget 1885 och "Shantiet" byggdes 1855.
Andrew Peterson framför sin första "Shanty" i Minnesota. Kortet är taget 1885 och "Shantiet" byggdes 1855.
FöddAnders Pettersson
20 oktober 1818
Sjöarp, Västra Ryds socken i Ydre härad, Östergötland
Död31 mars 1898
Clearwater Lake, Carver County, Minnesota
YrkeNybyggare

Andrew Peterson, född (som Anders Pettersson) 20 oktober 1818 i Sjöarp, Västra Ryds socken i Ydre härad, Östergötland, död 31 mars 1898 i Clearwater Lake, Carver County, Minnesota, var en emigrant och nybyggare. Hans dagböcker var källmaterial när Vilhelm Moberg skrev den berömda Utvandrarserien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Peterson växte upp på gården Sjöarp där hans föräldrar var bönder. Han arbetade som dräng fram till 1846 då hans far dog och Peterson flyttade tillbaka till gården och tog över den. År 1850 emigrerade han till Nordamerika och arbetade under de första åren med trädgårdar och lantbruk i Iowa innan han mutade in ett stycke land och blev nybyggare i Minnesota som då till största del var vildmark. Han gifte sig 1858 med Elsa Ingman och fick nio barn men inga barnbarn.

Från den 23 juni 1854 fram till två dagar före sin död förde Peterson dagbok om livet som nybyggare. Även hans dagbok från den stormiga resan över Atlanten finns bevarad liksom minnesanteckningar från tiden i Iowa. Dagböckerna består av korta anteckningar om hans fru, hans nio barn, hans boskap och grödor samt hans kyrkoliv. De är skrivna på enkel svenska med stort inslag av ydremål (exempelvis potater istället för potatis) och med en del försvenskade engelska ord med svenska ändelser och böjningar.

Andrew Peterson i litteraturen[redigera | redigera wikitext]

När Vilhelm Moberg reste till USA 1948 för att leta material till Utvandrarna upptäckte han Andrew Petersons dagböcker på Minnesota Historical Library i Saint Paul. Moberg studerade dagböckerna och tack vare dem fick han det källmaterial som behövdes för att skildra en bondes liv i de första svenska bosättningarna i Minnesota.

Astrid Lindgren (som fann dagböckerna före Moberg) har skrivit om Andrew Peterson i essäboken Liv kan vara så olika, Två människoöden. Essän finns även med i boken Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

”Andrew Petersonsällskapet”. http://www.andrewpeterson.se/. Läst 28 juli 2012. 

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]