Emigration

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Emigrant)
Japansk regeringsaffisch som främjar Sydamerika
Nettoflyttningen i världens länder.[1]
  Positiv migration (positiv immigration)
  Negativ migration (positiv emigration)
  Stabil befolkningsnivå
  Ingen data

Emigration (lat. emigratio 'utvandring', av emigro 'utvandra'), utvandring, innebär att lämna ett land, en plats eller område för en lång tid framåt. Utvandringen ifrån Europa till USA under främst 1800-talet kan ses som klassiskt exempel på emigration i en stor skala. Emigration kan även betyda att "gå ur sin nutid".[källa behövs] Emigration används ofta i förhållande till begreppet immigration som syftar på invandring till ett land eller område. Den delas oftast upp i två delar, dels om den är positiv migration (befolkningen har ökat i ett land) eller negativ migration (befolkningen har minskat i ett land) på grund av detta.

Begreppet används även inom biologin för att beskriva djur som rör sig mellan avlägsna områden beroende på årstid, exempelvis för olika sorters flyttfåglar.

Emigration och push- och pull-faktorer[redigera | redigera wikitext]

Enligt en teoribildning etablerad av Lee 1966 finns det push- och pull-faktorer som påverkar människors val att emigrera från ett område till ett annat. Medan pushfaktorer är negativa förhållanden i ursprungsområdet som vill få migranter att flytta därifrån (man vill ifrån något negativt), så är pullfaktorer positiva förhållanden i destinationsområdet som lockar dit migranter (man vill till något mera positivt).[2] Exempel på push-faktorer kan vara ekonomisk misär, social instabilitet eller att landet befinner sig till exempel i inbördeskrig, medan pull-faktorer kan vara sökande efter bättre jobb, möjligheter till utbildning och utveckling alternativt en mer inkluderande kultur.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Country comparison: Net Migration Rate”. The World Factbook. Arkiverad från originalet den 26 december 2018. https://web.archive.org/web/20181226005157/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html. Läst 28 september 2017. 
  2. ^ Lee, E.S., 1966. A theory of migration. Demography, 3(1), pp.47-57.
  3. ^ Zeev Ben-Sira (1997). Immigration, Stress, and Readjustment. Greenwood. sid. 7–10. https://books.google.com/books?id=GpLWW8Xe-tcC&pg=PA7