Andy García

Från Wikipedia
Andy García
Andy García vid Deauville American Film Festival 2009.
Andy García vid Deauville American Film Festival 2009.
FöddAndrés Arturo García Menéndez
12 april 1956 (68 år)
Havanna, Kuba
Utbildad vidFlorida International University och Miami Beach Senior High School
Aktiva år1978–
MakaMarivi Lorido García
Betydande roller
George Stone i De omutbara
Vincent Corleone i Gudfadern III
Terry Benedict i Ocean's Eleven
IMDb SFDb

Andy García, eg. Andrés Arturo García Menéndez, född 12 april 1956 i Havanna, Kuba, är en amerikansk skådespelare och regissör. Garcia är bland annat känd för sina roller i De omutbara, Gudfadern III och Ocean's-trilogin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt och familj[redigera | redigera wikitext]

Han föddes i Havanna i en förmögen familj. Han hade vid födseln en del av en tennisbollsstor siamesisk tvilling som man lyckades operera bort från hans axel. Då Garcia var fem år gammal misslyckades en invasion av Castrofientliga styrkor och familjen tvingades att flytta till Miami i Florida, där de arbetade med allt möjligt för att överleva. Under många år lyckades de dock bygga upp ett parfymföretag värt en miljon dollar. García gick på Miami Beach Senior High School, där han spelade i basketlaget. Under sitt sista år i highschool blev han dock sjuk i en allvarlig form av körtelfeber, vilket hindrade honom från att satsa på idrotten och istället fick honom att bestämma sig för en framtida skådespelarkarriär.

García är stolt över sitt kubanska arv, som är närvarande i hans liv. 1982 gifte han sig med Marivi Lorido (född María Victoria Lorido 1958). Paret har fyra barn. Han är mycket mån om sitt privatliv.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

García började på Florida International University, men flyttade snart till Hollywood. Han började i väldigt små roller och arbetade samtidigt som servitör och på ett lager, då han inte hade något arbete inom filmindustrin. Han fick en roll som gängmedlem i det första avsnittet av TV-serien Spanarna på Hill Street. Regissören Brian de Palma gillade hans rollprestation i filmen Åtta miljoner sätt att dö från 1986 och gav honom en roll följande år i filmen De omutbara, vilken gjorde García till en populär Hollywoodskådespelare. 1989 sökte Francis Ford Coppola skådespelare för Gudfadern III. Rollfiguren Vincent Corleone, son till Sonny Corleone, var en enastående roll som många skådespelare ville ha. García var inte bara en av de få skådespelare som skulle klara rollen, utan han var även lik Robert De Niro, som spelade rollen som den unge Vito Corleone, Vincents farfar i Gudfadern II. Rollen gick till García, som nominerades till en Oscar i kategorin bästa manliga biroll för sin rollprestation och blev en internationellt erkänd stjärna. För filmen nominerades han även till en Golden Globe.

Under de följande åren har García spelat i alla möjliga filmer, även TV-filmer. Han är noggrann när han väljer sina roller, vilket gjort att han vunnit regissörers, producenters och kollegors respekt och publikens gensvar. En av hans mer välkända filmer är Ocean's Eleven där García spelade rollen som den hänsynslöse Las Vegas-mogulen Terry Benedict, som råkar vara tillsammans med George Clooneys rollfigurs ex-hustru, spelad av Julia Roberts. I uppföljarna, Ocean's Twelve och Ocean's Thirteen, gör García samma rollfigur, men dessa gånger var rollen mindre. År 2011 spelade García rollen som Georgiens president, Micheil Saakasjvili, i krigsfilmen 5 Days of August.

Andy García skriver manus till och kommer att regissera den kommande filmen Hemingway & Fuentes, som under slutet av 2016 ännu är under planeringsstadiet.[1]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]