Angie Zelter

Från Wikipedia
Angie Zelter
En leende kvinna med kort vitt hår.
Angie Zelter, 2014
Född5 juni 1951
London, Storbritannien
Känd förFredsaktivist. Grundade Trident Ploughshares.

Angie Zelter, född 5 juni 1951 i London, är en aktivist känd bland annat som grundare av grupper som Trident Ploughshares och International Woman's Peace Service. Zelter använder sig ofta av icke-våldslig direkt aktion och har gripits över 100 gånger i Belgien, Kanada, England, Malaysia, Norge, Polen och Skottland. Hon har avtjänat 16 fängelsestraff. Zelter beskriver sig själv som en "världsmedborgare".

Under 1980-talet grundade Zelter en snöbollskampanj som uppmuntrade flera tusen människor att demontera staket runt amerikanska militärbaser i Storbritannien. År 1996 var hon en del av plogbillsgruppen Seeds of Hope som avväpnade ett Hawk-stridsflygplan, vilket skulle exporteras till Indonesien, där det skulle ha använts för att attackera Östtimor.[1] Gruppen frikändes i domstol för denna aktion.

Under 2011 arbetade Zelter tillsammans med det svenska nätverket Ofog med att organisera fredskampanjen War Starts Here.[2] 2012 deltog hon i kampen mot en ny marinbas i byn Gangjeong på ön Jeju i Sydkorea.[3]

Trident Ploughshares[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Trident Ploughshares

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]