Ofog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ofog - Direkt aktion för fred är ett svenskt nätverk som arbetar mot militarism och kärnvapen och för en fredligare värld med icke-våldsmetoder och civil olydnad. De har främst gjort sig kända för direkt aktion mot kärnvapen och vapenindustrin. De utför symbolisk avrustning genom skadegörelse av bland annat vapendelar på vapenindustrier, men även andra demonstrationer i syfte att få mediauppmärksamhet kring vapenexportens konsekvenser.

Nätverket startades våren 2002 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Ofog är inte en formell organisation utan ett nätverk där vem som helst får handla i Ofogs namn, så länge de följer de riktlinjer som formuleras i Ofogs plattform.


Kampanjer[redigera | redigera wikitext]

Kampanjen Avrusta[redigera | redigera wikitext]

Avrusta är en kampanj mot svensk vapenexport som lanserades hösten 2008 och avslutades 2010. Kampanjen använde sig av opinionsbildning och av civil olydnad för att skapa debatt om vapenexporten och för att påbörja det praktiska avrustningsarbetet.

Sedan kampanjen startade har den organiserat flera uppmärksammade avrustningsaktioner mot den svenska vapenexporten. Natten till den 16 oktober 2008 tog sig aktivister från Ofog in på vapenfabriker i Eskilstuna och Karlskoga. Två av dem tog sig in på Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna och hamrade och rispade på 14 Carl Gustaf granatgevär. Samma natt tog sig två andra in på BAE Systems på Bofors industriområde i Karlskoga. Där hamrade de och rispade på vapendelar som enligt skyltning var på väg till Indien och USA.

Natten till den 22 mars 2009 tog sig tre aktivister in på Saabs fabrik i Linköping med syfte att sabotera Jas 39 Gripen-vapen. De tog sig in på fabriken genom att klippa upp ett stängsel. När de var inne på området höll de först en tyst minut för de 20 barn som varje minut dör av fattigdomsrelaterade orsaker. Aktivisterna greps sedan i den byggnad där flygplanen förvaras, men de hann inte starta sabotaget. De greps under lugna former av väktare.

War starts here[redigera | redigera wikitext]

Under 2010 och 2011 genomförde Ofog en kampanj för att belysa svensk inblandning i krig. Kampanjen omfattar bland annat aktionsläger vid det militära övningsfältet NEAT i Norrbotten. På lägret den 23 juli höll den ryske översten Jurij Morozov ett föredrag om hur Ryssland upplever situationen i Barentsområdet och Nordkalotten.

Metoder[redigera | redigera wikitext]

Dialog[redigera | redigera wikitext]

Ofog är öppna med vilka de är och med vad de gör och de förespråkar dialog som ett viktigt verktyg för att förändra samhället. Nätverket har arrangerat samtalsträffar med Inspektionen för strategiska produkter (ISP), Saab Aerosystems, Saab Bofors Dynamics och med BAE Systems.

Nätverket håller också föreläsningar och workshops där de berättar om sig själva, sina metoder och om vapenindustrin. De ordnar manifestationer, spelar gatuteater och deltar i demonstrationer. Kampanjen Avrusta har upprop till stöd för aktionerna, bland underskrifterna märks bland andra Mikael Wiehe och Sven Wollter. Ofog använder sig av civil olydnad vilket innebär att de gör öppna och icke-våldsliga aktioner och att de tar konsekvenserna av sitt lagbrott. Rättegången blir en dialog där den åtalade hävdar sin tolkning av lagen och diskuterar den med representanter för lagstiftarna.

Aktioner[redigera | redigera wikitext]

Ofog använder sig ofta av direkt aktion. Under Ofogs tidigare år deltog nätverket i massolydnadsaktioner i Europa. De deltog bland annat i aktioner arrangerade av Trident Ploughshares i Skottland och av Bomspotting i Belgien. 2006 började Ofog fokusera mer på svensk vapenexport. Avrustningslägret Disarm arrangerades av Ofog i Karlskoga sommaren 2007 och 2008.

2011 genomfördes en aktion mot försvarsanställda som deltog i Stockholms pride festival. Bakom en försvarsanställd som gick i pridetåget hölls plakat med texten ”Mitt jobb dödar” och ”Jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Rättegångar[redigera | redigera wikitext]

Mellan våren 2002 och våren 2009 har aktivister från Ofog stått åtalade i ett stort antal rättegångar. Där har de argumenterat för att deras handlingar var moraliskt och juridiskt försvarbara. Moraliskt, för att vapen dödar, både direkt (genom att de säljs till länder som ligger i krig och som bryter mot de mänskliga rättigheterna) och indirekt (genom att fattiga länder köper svenska vapensystem istället för att lägga pengarna på att mätta sina hungriga). Juridiskt, då de påstår att folkrätten skulle förbjuda innehav av kärnvapen. De påstår också att vapenexport är förbjuden i svensk lagstiftning. De har också hänvisat till lagens stadganden om nödvärnsrätt som de påstår motiverar gruppens handlingar som de påstår kan rädda liv i fattiga länder. Ofog har i svenska domstolar hittills inte fått lika mycket gehör för sina argument som aktivister i bland annat Storbritannien har fått, där bland annat Seeds of Hope frikändes för sin aktion mot ett Hawk stridsflygplan som skulle exporteras till kriget i Östtimor.

Våren 2009 var Ofog först i Sverige med att lägga ut filmer från en rättegång på Youtube. (Bildupptagning vid rättegångar är olagligt i Sverige.) På filmerna förklarade bland andra Pelle Strindlund och Catherine Laska hur de hade slagit sönder vapendelar som skulle exporteras till Indien och till USA.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]