Ankaras tunnelbana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den röda linjen är tunnelbanan och den gröna är Ankaray.
Stationen Kızılay på Metron

Tunnelbanan i Ankara (turk. Ankara Metrosu) är en av de 4 tunnelbanenäten i Turkiet. Tunnelbanan i Ankara har ännu bara en linje, 14,6 km lång. Den går från centrum till Batıkent i nordväst och har 12 stationer. Den invigdes 1997. En större utbyggnad planeras.

Det finns en tunnelbana till i Ankara kallad Ankaray som är 8,7 km varav 8 km tunnlar, som invigdes 1996. Systemet går mestadels i tunnel och är helt fritt från vägkorsningar. Den betecknas som "Light Metro" (lätt tunnelbana), eftersom tågen bara är 77 meter långa, hälften av en fullspecad tunnelbana. Den räknas oftast inte som tunnelbana, eftersom det ordinarie systemet kallas "Metro" (ordet Metro betyder tunnelbana på många språk) och Ankaray räknas inte med i det systemet.

Ibland kallas båda systemen tillsammans metro, eftersom Ankaray uppfyller alla principer för en tunnelbana, trots att det ena systemet har namnet Metro.

Trots beteckningen "Light Metro" har Ankaray fler passagerare (175000/dag) än Metron (135000/dag), bland annat för att Ankaray har en station vid den enorma busstationen "AŞTİ" (tåg går långsamt och har få linjer, och många har inte bil, så buss används mycket i Turkiet).