Anläggning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brunnar hör till de äldsta och viktigaste anläggningarna.
Golden Gate-bron, infrastrukturbyggnad.

En anläggning är en fast byggnadskonstruktion på land eller vatten. Enligt det svenska klassifikationssystemet CoClass[1] är en anläggning en typ av byggnadsverk som inte är en byggnad.

Anläggning är en ortnamnstyp i Lantmäteriets ortnamnsdatabas, och åsyftar då artefakt som inte utgör fastighet eller byggnad, exempelvis bro, hamn, monument, fyr, flygplats, kyrkogård och väg.[2][3] Andra exempel på anläggningar är parker, stängsel och befästningar. En anläggning tillhör fastigheten där den ligger, om den inte är anlagd på ofri grund.

Exempel på anläggningar är bro, tunnel, brygga, färjeläge, kanal eller sluss[4]. En fullständig klassifikation av anläggningar finns i CoClass.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”CoClass - Klassifikation av byggd miljö”. coclass.byggtjanst.se. https://coclass.byggtjanst.se/. Läst 5 november 2016. 
  2. ^ ”Ortnamn – Vad är det?”. Lantmäteriet. http://www.lantmateriet.se/Kartor-och-geografisk-information/Ortnamn/Vad-ar-det/. Läst 1 mars 2013. 
  3. ^ ”Kartsök och ortnamn”. Lantmäteriet. Arkiverad från originalet den 23 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130123064232/http://kso.lantmateriet.se/kartsok/kos/index.html. Läst 1 mars 2013.  Se fliken Hjälp > Namntyp
  4. ^ Vägverket: Broar och tunnlar inför 2000-talet