Anna av Böhmen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra personer med samma namn, se Anna av Böhmen (1201–1265) eller Anna av Böhmen (1290–1313).
Anna av Böhmen
Anna av Böhmen
Företrädare Filippa av Hainaut
Efterträdare Isabella av Valois
Föräldrar Karl IV av Böhmen
Elisabet av Pommern
Född 11 maj 1366
Död 7 juni 1394 (28 år)
Begravd Westminster Abbey, London

Anna av Böhmen, född 11 maj 1366, död 7 juni 1394, även känd som Good Queen Anne, var en engelsk drottning, Rikard II av Englands första hustru.[1] Hon var äldsta dotter till kejsaren Karl IV av Böhmen och Elisabet av Pommern. Hon tillhörde Huset Luxemburg och hade fyra bröder, däribland Sigismund av Ungern och en yngre syster. Hon hade även flera halvsyskon från faderns tidigare äktenskap. Hon gifte sig med Rikard II 1382, men de fick inga barn. Anna avled i pest 1394 och begravdes i Westminster Abbey.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Äktenskapet arrangerades i samband med den stora schismen mellan de två rivaliserande påvarna. Det stöddes av påven Urban VI, som ville ha stöd från England och det tysk-romerska riket mot Frankrike, som stödde hans rival som påve. I England motarbetades dock äktenskapet av en stor del av adeln och parlamentet, och kunde genomföras främst tack vare Rikards förtrogne Michael de la Pole. Den andra föreslagna bruden, Katarina Visconti, skulle ha fört med sin en förmögenhet som hemgift, medan Anna av Böhmen inte medförde hemgift. I stället betalade Rikard en summa till Annas bror Wenceslas. England fick handla fritt med det Tysk-romerska rikets domäner, men några ytterligare diplomatiska fördelar förekom inte.

Anna anlände till England i december 1381, och vigdes vid Rikard i Westminster Abbey den 20 januari 1382. Det var det sista kungliga bröllop som hölls där på 537 år. Hon beskrevs som tanig och liten, och rykten om onda omen cirkulerade. Efter bröllopet hölls torneringar i flera dagar, och därefter gjorde paret en rundtur genom landet och övernattade i herrgårdar och kloster på vägen.

Anna omnämndes initialt illa i samtida krönikor, troligen på grund av de dåliga villkoren i äktenskapsfördraget. Hon beskrivs dock som snäll och populär bland allmänheten, och hon gjorde sig känd för att ha mildrat många domar som mellanhand mellan monarken och allmänheten. Tack vare henne ska flera personer, som fängslats efter upproret 1381, ha blivit benådade. Hon ingrep också till förmån för Simon Burley, Richard II:s förre lärare, under 1388 års parlament, och bad om mildhet för Londonborna i försoningen mellan monarken och staden 1391.

Till det yttre beskrivs hon som välformad till figuren och med ett sött och ömsint ansikte. Hon gjorde damsadeln populär, införde en ny design för vagnar och gjorde huvudbonaden hennin populär i England. Däremot misslyckades hon med det som ansågs vara en drottnings främsta plikt, det vill säga att föda barn, och förblev barnlös. Hon kallades allmänt för "Good Queen Anne", Den goda drottning Anna, och det tycks som om hon lyckades dämpa besvikelsen över att hon inte fick något barn. Evesham-krönikan sade om henne: "Denna drottning, även om hon aldrig bar något barn, ansågs ändå bidra till kungadömets rikedom och ära, så långt hon hade förmåga".

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Henrik VII, Tysk-Romersk Kejsare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johan av Böhmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Margareta av Brabant
 
 
 
 
 
 
 
 
Karl IV av Böhmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wencel II av Böhmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elisabet av Böhmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Judith av Habsburg
 
 
 
Anna av Böhmen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wartislaw IV av Pommern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bogislaw V av Pommern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elisabet av Lindow-Ruppin
 
 
 
 
 
 
 
 
Elisabet av Pommern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasimir III av Polen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elisabet av Polen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aldona av Litauen
 
 
 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Strickland, Agnes, Lives of the Queens of England from the Norman Conquest, (Lea & Strickland, 1841), 303, 308.
Företrädare:
Filippa av Hainaut
Drottning av England
1382–1394
Efterträdare:
Isabella av Valois