Annie (musikal)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Annie
OriginaltitelAnnie
Uruppförande1977 New York, USA USA
MusikCharles Strouse
SångtexterMartin Charnin
ManusThomas Meehan
Baserad påLittle Orphan Annie av Harold Gray
Viktiga sångerTomorrow
SpråkEngelska
Svensk översättningTure Rangström
Viktiga svenska produktioner1979 Stockholm
1999 Stockholm

Annie, amerikansk musikal från 1977 med musik av Charles Strouse och text av Thomas Meehan och sångtexter av Martin Charnin. Den bygger på den tecknade serien Little Orphan Annie av Harold Gray som hade började publiceras 1924. Annie handlar om en liten föräldralös flicka som försöker fly från barnhemmet – med den sturska föreståndaren Miss Hannigan – och adopteras av en gammal sträng miljonär, Oliver Warbucks, i 1930-talets Amerika under depressionen.

Musikalen hade premiär på Broadway, Alvin Theatre, den 21 april 1977 med Andrea McArdle i titelrollen och Reid Shelton som Warbucks. Den vann sju Tony Awards, bland annat som årets bästa musikal. På Broadway gick den hela 2 377 gånger.

Den svenska premiären ägde rum på Folkan i Stockholm 1979 med Sigge Fürst i rollen som Warbucks, och en ung Pernilla Wahlgren alternerade i titelrollen. 1999 fick musikalen premiär på Göta Lejon med Sven-Bertil Taube som Warbucks, Lotta Engberg alternerade med Tina Leijonberg som sekreteraren Grace. Barnhemsföreståndaren Miss Hannigan spelades av Charlott Strandberg, Lars-Göran Persson och Sara Lindh gjorde hennes bror och svägerska. I rollen som Annie alternerade Frida von Schewen, Maria Hazell och Emilia Brown.

Mest kända sång från musikalen är "Tomorrow", vilken gav en tro på en gyllene morgondag i depressionstidens pessimism.

Musikalen har också blivit film i regi av John Huston. 1982 hade den premiär med Aileen Quinn som Annie, Albert Finney som Warbucks och Carol Burnett som barnhemsföreståndaren Miss Hannigan. 1999 gjordes en TV-film av musikalen, regisserad av Rob Marshall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]