Anniella

Från Wikipedia
Anniella
Anniella pulchra
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Lacertilia
InfraordningAnguimorpha
FamiljAnniellidae
Boulenger, 1885
SläkteAnniella
Vetenskapligt namn
§ Anniella
AuktorGray, 1852
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Anniella är ett släkte i ordningen fjällbärande kräldjur (Squamata) och den enda systematiska gruppen i familjen Anniellidae.

Arterna blir ungefär 30 centimeter lång och liknar i utseende kopparödlor. I motsats till dessa saknar de en öronöppning och de har inte heller benplattor under fjällen. Liksom hos kopparödlor saknas extremiteter. De har små ögon med rörliga ögonlock. På dagen gömmer de sig vanligen underjordisk och på natten letar de efter föda. Födan utgörs främst av insekter och deras larver.

Anniella föder levande ungar (vivipar). Honor föder mellan september och november en till fyra ungar. Efter ungefär tre år är ungdjuren könsmogna.

Arterna har alltid färre än 15 tänder i underkäken och tänderna som ligger längre bak i käken saknar knölar på toppen. Habitatet utgörs av sanddyner vid havet samt av dalgångar i bergstrakter som kan ligga upp till 1600 meter över havet. Marken bör ha lite fuktighet kvar.[1]

Arter[redigera | redigera wikitext]

Till släktet räknas två arter som förekommer i delstaterna Kalifornien (USA) och Baja California (Mexiko). En art är endemisk för ön San Geronimo (spanska: Isla San Jerónimo) som ligger väster om halvön Baja California.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 25 september 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vitt & Caldwell, red (2013). ”Anniellidae” (på engelska). Herpetology: An Introductory Biology of Amphibians and Reptiles. Academic Press. sid. 578-579. ISBN 978-0-12-386919-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör Anniella.