Annika Söder

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Annika Söder

Annika Söder (2016)

Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
4 oktober 2014
Statsminister Stefan Löfven
Företrädare Frank Belfrage

Född Karin Annika Bjurner Söder
22 juni 1955 (63 år)
Politiskt parti Socialdemokraterna
Make Anders Bjurner
Föräldrar Karin Söder och Gunnar Söder
Yrke Diplomat, politiker

Karin Annika Bjurner Söder, född 22 juni 1955, är svensk diplomat och sedan oktober 2014 kabinettssekreterare i Utrikesdepartementet (UD).[1] Socialdemokrat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Söder antogs vid Utrikesdepartementet 1982 och har bland annat arbetat med FN-frågor, EU-frågor, säkerhetspolitik och utvecklingssamarbete i olika chefspositioner.[1] Hon har varit rådgivare i utrikespolitiska frågor till stats- och utrikesministrar samt under perioden 1996–2000 varit talesperson och chef för Utrikesdepartementets press- och informationsavdelning, med ställning som ambassadör. Hon var statssekreterare för utvecklingssamarbete och humanitära frågor från 2002 till september 2006. I januari 2007 utsågs hon till undergeneraldirektör (Assistant Director-General) i FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) med ansvar för samordningen av FAO:s verksamhet och koordinering inom FN-systemet och för FAO:s arbete med millenniemålen, samt senare även press- och kommunikation och samarbete med civilsamhället och näringslivet. Söder tillträdde som verkställande direktör Dag Hammarskjölds minnesfond i Uppsala i september 2012.

Annika Söder är från början journalist och har varit styrelseledamot i Sveriges Radio, Svenska industritjänstemannaförbundet (SIF), Svenska institutet, i Folke Bernadotte Akademin, den internationella alliansen för vaccination och immunisering (GAVI), och i det svenska institutet för tranistionsekonomier (SITE) och ordförande för Expertgruppen om biståndsfrågor (EGDI). Hon har även varit guvernör i Asiatiska utvecklingsbanken och i Afrikanska utvecklingsbanken samt medlem av styrelsen för Institutet för fortbildning av journalister (Fojo). Hon ingår i The International Advisory Board of Crisis Management Initiative.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Annika Söder är dotter till förre generaldirektören Gunnar Söder och förra utrikesministern och centerledaren Karin Söder. Hon är gift med pensionerade ambassadören Anders Bjurner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Annika Söder ny kabinettsekreterare”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annika-soder-ny-kabinettsekreterare_3980907.svd. Läst 6 oktober 2014. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Frank Belfrage
Sveriges kabinettssekreterare
2014–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten