Svenska institutet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svenska Institutets kontor på Slottsbacken 10 i Stockholm.

Svenska institutet (SI), är en statlig svensk myndighet. Det lydde fram till 1998 direkt under Utrikesdepartementet men är sedan dess en egen myndighet,[1] fortfarande under UD.[2] SI:s uppgift är att öka omvärldens intresse för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning och vetenskap främjas samarbeten och långsiktiga relationer med andra länder.

Svenska kulturhuset i Paris sorterar under Svenska institutet.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Svenska institutet bedriver sitt uppdrag främst inom utrikespolitiken (Internationellt Sverigefrämjande och Internationellt utvecklingssamarbete) inom ramen för offentlig diplomati - att förstå, informera, påverka och bygga upp relationer med människor i andra länder. Genom strategisk kommunikation och relationsskapande verksamhet ska kännedomen om Sverige öka och en positiv miljö skapas för förverkligande av svenska ekonomiska, politiska och kulturella målsättningar.

Till skillnad mot traditionell diplomati som i första hand handlar om kommunikation och relationer mellan olika länders regeringar så syftar offentlig diplomati främst till att kommunicera och bygga upp relationer direkt med allmänhet och civila samhällen i utlandet. Detta har fått en ökad betydelse i en tid av demokrati, masskommunikation och masskonsumtion där gränser suddas ut och där individer genom sina val och opinioner är de som i allt högre grad sätter agendan.

Huvuduppgifter[redigera | redigera wikitext]

En av Svenska institutets huvuduppgifter är att informera om Sverige utomlands – både mot en bred allmänhet och mot nyckelgrupper som journalister, opinionsbildare och beslutsfattare. Svenska institutet skapar uppmärksamhet för Sverige genom presentationer och projekt inom kultur, samhällsfrågor och vetenskap i alla delar av världen. Stipendier och stöd till utbyte mellan Sverige och andra länder är en viktig del av Svenska institutets verksamhet. Möten mellan människor skapar långsiktiga relationer.

Det svenska språket har en egen plats i Sverigefrämjandet. Det är viktigt för förbindelserna med andra länder att det finns människor som kan svenska och har kännedom om svensk kultur. Vid drygt 200 universitet i ett 40-tal länder anordnas kurser i svenska. Svenska institutet stöder verksamheten genom att förmedla svenska lektorer, arrangera konferenser, sommarkurser och fortbildning av lärare och studenter, och informera om litteratur och läromedel.

Svenska institutet kartlägger omvärldens bild av Sverige och styrkan i det "svenska varumärket". Svenska institutet grundades 1945, men hade en föregångare i det 1935 inrättade Kulturrådet. Svenska institutet har stått som förebild för andra liknande organisationer inom offentlig och kulturell diplomati, till exempel för det estniska institutet och det lettiska institutet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Svenska institutet". NE.se. Läst 26 september 2014.
  2. ^ "Richard Hobert vill bli chef för Svenska institutet". DN.se. Läst 26 september 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]