Anrep

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anrep
Svenska ätten Anreps vapen.
UrsprungÄtten var under medeltiden bosatt i Tyskland och upptog namnet efter Anreppen som ligger i närheten av Paderborn i Westfalen.
StamfarGustaf Anrep af Soor (1616-1666) naturaliserades som svensk adelsman
FramståendeGabriel Anrep (1821-1907), genealog
Sverige Sveriges riddarhus
Introducerad1635
GradAdlig ätt nr 236
Sverige Riddarhuset i Reval
Namnvon Anrep
Introducerad1745
VärdighetAdlig ätt nr:
SverigeRiddarhuset i Riga
Namnvon Anrep
Introducerad1747
Värdighetätt nr:
Riddarhuset i Mitau
Namnvon Anrep
Introducerad1854
Värdighetätt nr:
Ryssland Adel i Ryssland
Namnvon Anrep-Elmpt
Naturaliserad1853
VärdighetGrevlig
† Utslocknad i Ryssland
Utslocknad1931

Anrep är en tysk, svensk, estländsk, kurländsk, rysk och livländsk adelsätt, känd från medeltiden.

Ätten var under medeltiden bosatt i Tyskland och upptog namnet efter Anreppen som ligger i närheten av Paderborn i Westfalen. Två bröder, omnämnda 1313, är de första personerna ur ätten som är historiskt belagda. Ätten flyttade sedermera med Tyska orden till Livland där Adolf Anreps son Goswin Anrep (nämnd 1470–1501) är känd. Den svenska ätten härstammar från hans äldste son, som blev förfader till den Reinhold Anrep (död 1622) som inflyttade till Sverige 1601, och skrev sig till Åkerby i Närke. Hans son i andra äktenskapet med Dorothea von Tiesenhausen – Gustaf Anrep – naturaliserades som svensk adelsman och introducerades år 1635 på nummer 236. Han var gift med Christina Sjöblad[förtydliga], dotter till Anders Nilsson Sjöblad nummer 75 och Britta Olofsdotter Oxehufvud. Ätten fortlevde på svärdssidan med endast en son, majoren vid Närke och Västmanland regemente, Reinhold Anrep, vars hustru Brita Graan var dotter till Johan Graan och Elisabeth Bure, båda tillhörande Bureätten.

Den svenska adelsätten utgick på svärdssidan 2004, men en utvandrad gren av denna, bosatt i Australien, är fortlevande. Elisabet Anrep-Nordin behöll sitt flicknamn Anrep när hon gifte sig Nordin, och hennes son Birger Anrep-Nordin tog hennes dubbelnamn.

Den yngre livländska grenen har introducerats med namnet von Anrep på riddarhusen i Livland 1747, Estland 1745 (huset Tecknal) och Kurland 1854. 1853 upphöjdes en av dessa grenar i grevlig värdighet i Ryssland med namnet von Anrep-Elmpt, men den grenen slocknade 1931.

I april 2016 uppgav Statistiska centralbyrån att det var 9 personer med namnet Anrep och 6 med namnet Anrep-Nordin som var bosatta i Sverige.[1]

Personer ur ätten[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sök på namn. Hur många heter...? Statistiska centralbyrån-