Ansvarsförsäkring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ansvarsförsäkring är en försäkring som täcker den försäkrades skadeståndsskyldighet enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler[förtydliga] och enligt flertal företagsförsäkringar också ersättningsskyldighet enligt olika standardavtal, som till exempel AB 04 och ABT 06. De flesta försäkringsformer gäller kompensation för skada i form av pengar, men i ansvarsförsäkringen ingår också ett åtagande för försäkringsbolaget att utreda skadeståndsskyldigheten som sådan, att förhandla med den som riktar skadeståndskrav mot den försäkrade och även att företräda den försäkrade i domstol om så behövs.

Ansvarsförsäkringen ingår i hemförsäkringen[1] och i de flesta företagsförsäkringar. För vissa grupper finns specialanpassade ansvarsförsäkringar, exempelvis konsulter som oftast försäkrar sina ansvar för ren förmögenhetsskada, som till exempel byggkonstruktörer, arkitekter, mäklare och andra slag av rådgivare.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hemförsäkring - täcker mer än bara hemmet”. Försäkringsfakta. Arkiverad från originalet den 14 augusti 2010. https://archive.is/20100814121418/http://www.xn--frskringsfakta-7hb9z.se/?p=16. Läst 14 juli 2012.