Apolinère Enameled

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Apolinère Enameled
KonstnärMarcel Duchamp
Basfakta
Tillkomstår1916-17
TypMålning
MaterialGouache och blyerts på målad tennplåt, monterat på kartong
Mått (h×b)24,4 × 34 cm 
PlatsPhiladelphia Museum of Art, Philadelphia, USA

Apolinère Enameled är en målning av Marcel Duchamp.

Apolinère Enameled målades omkring 1916 och är en kraftigt ändrad version av en kommersiell affisch.[1] Bilden visare en flicka som målar en sängram med vit emaljfärg. Avbildningen av sängramen inbegriper olika perspektivlinjer samtidigt, vilka avsiktligt ger en "omöjlig figur". För att understryka formens omöjlighet saknas också en bit av ramen.

Marcel Duchamp kallade denna sorts objekt för "assisted readymade"

Apolinère Enameled var menad som en humoristisk hyllning till vännen och poeten Guillaume Apollinaire. Affischen på kartong för målarfärgen "Sapolin Enamel", en färg som brukade användes för att måla radiatorer, hade han antagligen fått i en färgaffär i New York. Marcel Duchamp ändrade noggrant bokstäverna i "SAPOLIN ENAMEL" till "APOLINÈRE ENAMELED" genom att måla över "S" och lägga till nya bokstäver med vit målarfärg. Den lilla flickans hår i spegeln är också skuggat med en blyertspenna.

Apolinère Enameled finns idag på Philadelphia Museum of Art i Philadelphia i USA. Den donerades till museet 1950 av Louise och Walter Arensberg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Apolinère Enameled, 20 juni 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Philadelphia Museum of Art. ”Apolinère Enameled”. http://www.philamuseum.org/collections/permanent/51563.html. Läst 14 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]