Apoteket Mården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Apotekets emblem.

Apoteket Mården inrättades 1906 i ett bostads- och affärshus i hörnet Surbrunnsgatan 28/ Tulegatan 24 på Norrmalm i Stockholm. 1995 flyttade apoteket sin verksamhet till närbelägna Odengatan 30 där det är en filial av apotekskedjan Kronans Apotek.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Schimmelpfennig.
Mårdens officin från 1906.
Mårdens gamla adress 2016.

Den 16 juni 1906 beslöt Medicinalstyrelsen att ett nytt apotek med namnet Mården skulle anläggas på nordöstra Norrmalm. Ett personligt apoteksprivilegium tilldelades i mars 1907 apotekaren Carl Fredrik Schimmelpfennig.

Året därpå öppnade han sitt apotek i ett nybyggd bostads- och affärshus i hörnet Surbrunnsgatan 28/ Tulegatan 24, ritat av arkitektkontoret Hagström & Ekman. Entrén var från hörnet som smyckades med en kopparskylt där en mård visades i en välvd öppning, därunder texten "MÅRDEN" och en belysningsarmatur. Till höger och vänster om mården avbildades eskulapstavstaven .

Schimmelpfennigs föräldrar härstammade från Tyskland respektive Sverige. Fadern var skräddarmästare från Wehlau i Ostpreussen. Han själv föddes i Linköping och besökte där Linköpings högre elementarläroverk. Sin utbildning till apotekare erhöll han i Stockholm med praktik på Apoteket Korpen. Schimmelpfennig var mycket aktiv gällande frågor inom apotekarkårens verksamhet och medförfattare av det apotekshistoriska bokverket Sveriges apotekarehistoria från konung Gustaf I:s till närvarande tid, som utgavs 1918.

Han skulle leda apoteket Mården i över tjugo år till 1929. År 1958 genomfördes en mindre ombyggnad där bland annat entrén flyttades från hörnet till Surbrunnsgatan.

Mården flyttar[redigera | redigera wikitext]

År 1995 byggdes lokalen om till Restaurang Mården (sedan 2011 Svartengrens). Apoteket flyttades till närbelägna Odengatan 30. Efter avregleringen av apoteksmonopolet i Sverige övertogs driften 2010 av apotekskedjan Medstop, som numera tillhör Kronans Droghandel. På den ursprungliga adressen påminner fortfarande apotekets signum, kopparskylten med mården, om den tidigare verksamheten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]