Kronans Droghandel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Apoteket Kronan.
Kronans Droghandel Apotek AB
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm
NyckelpersonerAnders Torell VD
BranschApotekshandel
Antal anställda1600
Historia
Grundat1907
Ekonomi
Oriola Corporation
Omsättning7 miljarder SEK (2016)
Struktur
Övrigt
Webbplatshttp://kronansapotek.se

Kronans Droghandel grundades 1907 av apotekaren Gustaf Bernström i Göteborg.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kronans Apotek vägg i vägg med konkurrenten Apoteket i Kungens kurva.

Apoteket Strutsen i Göteborg drevs i början av 1700-talet av apotekaren Franz Martin Luth. 1718 levererade han ingredienserna till balsameringen av kung Karl XII, efter att denne stupat i Halden i Norge. Istället för kontant betalning, förärades Luth titeln Kunglig Hovapotekare och rätten att kalla sitt apotek Apoteket Kronan. År 1907 beslutade apotekare Gustaf Bernström, som året innan anställts vid apoteket Kronan, att från den dåvarande innehavaren Fredrik Mossberg överta den del av rörelsen som importerade och handlade med läkemedel och grundade Kronans Droghandel. År 1959 köpte ett konsortium ägt av läkemedelsindustrin Kronans Droghandel. Efter förstatligandet av apoteksväsendet 1971 fortsatte Kronans Droghandel med distribution av läkemedel till statliga Apoteket, senare Apoteket AB. 2002 blev finska Orion Corporation majoritetsägare i Kronans Droghandel och bildade företaget Oriola Corporation, som noterades på Helsingfors fondbörs.

I och med apoteksmonopolets upphävande 2009 ombildades bolaget till KD Pharma i Mölnlycke, som bedriver läkemedelsdistribution, och Kronans Droghandel i Stockholm, som bedriver apoteksverksamhet. Kronans Droghandel gavs rätt att köpa 170 apotek och kedjan började verka 2010. Grossistverksamheten bedrivs av Oriola, som står kvar som huvudägare, under namnet Oriola AB. Kronans Apotek är Sveriges tredje största apotekskedja med över 300 apotek.[2][3]

Distributionsverksamheten idag[redigera | redigera wikitext]

I samband med omregleringen av den svenska apoteksmarknaden valde Kronans Droghandel att använda varumärket KD Pharma för sin distributionsverksamhet och Kronans Droghandel för sin apoteksverksamhet (se nedan). Från och med 1 januari 2010 kom KD Pharma att byta namn till Oriola AB. Namnet kommer från den största ägaren finländska Oriola Oy.

Apoteksverksamheten idag[redigera | redigera wikitext]

I samband med avregleringen av den svenska apoteksmarknaden bildades Kronans Droghandel Retail AB i augusti 2009. Företaget ägdes till 80% av Oriola Corporation och till 20% av Kooperativa Förbundet, KF. Från november 2012 ägs Kronans Droghandel Apotek AB till 100% av Oriola. VD är Anders Torell. Bolaget har köpt 171 apotek av Apoteket AB i samband med att det statliga bolaget styckades och såldes i ett auktionsförfarande.[4]

År 2013 köpte moderbolaget Oriola konkurrenten Medstop, vilken slogs ihop med Kronans Droghandel Apotek AB och fick namnet Kronans Apotek mot marknaden. Köpet innebar att marknadsandelen blev cirka 21 procent och omfattade 290 apotek.[5] Idag har apotekskedjan cirka 325 apotek och cirka 18 procents marknadsandel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]