Arbetaridrott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Arbetaridrott har sitt ursprung i Tyskland och Österrike. Under 1800-talets mitt bildade arbetarrörelsen i dessa länder ett alternativ till det som uppgavs vara en opolitisk och borgerligt präglad idrottskultur[1]. Det kunde ses som ett alternativ till tävlingsidrotten, eftersom fokus var på fysisk fostran och motion[1]. De idrotter som utövades inom dessa arbetaridrottsföreningar var cykel, gymnastik, friidrott, fotboll och simning.

Rörelsen spred sig till flera europeiska länder, bland annat Sverige, Danmark, Finland och Norge. I Sverige startades rörelsen år 1919-1920 på initiativ av det socialdemokratiska vänsterpartiet[1]. Som mest aktivitet var det inom de olika föreningarna under mitten av 1930-talet, då det arrangerades en arbetarolympiad (1925)[2]. I samband med andra världskriget förbjöds många av föreningarna i Tyskland och Österrike och det kom att påverka även andra länder.

I Sverige upphörde den ursprungliga rörelsen 1936[1]. I Finland hade arbetaridrottsrörelsen sitt eget nationella mästerskap i flera sporter, bland annat i bandy.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]