Arbetarnas Idrottsförbund i Finland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arbetarnas Idrottsförbund i Finland
Finland
LandskodFIN
Verksamhetarbetaridrott
Grundat26 januari 1919
HuvudkontorHelsingfors, Finland

Arbetarnas Idrottsförbund i Finland (AIF) r.f. (finska: Suomen Työväen Urheiluliitto) är en samarbetsorganisation för den organiserade arbetaridrottsrörelsen i Finland. Förbundets kansli ligger i Helsingfors.

Förbundet bildades den 26 januari 1919 och är i dag en av Finlands största folkrörelseorganisationer. Det huvudsakliga syftet med att grunda förbundet var att stärka arbetarrörelsen.

1993 gjordes en omstrukturering av idrottsrörelsen i Finland varvid Finlands tre självständiga riksidrottsförbund slogs samman till ett, Finlands Idrott .[1] Arbetarnas Idrottsförbund i Finland var ett av dessa tre förbund som inordnade sig i Finlands Idrott. Efter fusionen med Finlands Idrott fungerar AIF som en intressebevakare för den organiserade arbetaridrottsrörelsen i Finland. AIF är tillika anslutet till Confédération Sportive du Travail/International Labour Sports Federation (CSIT).

Arbetarnas Idrottsförbunds nuvarande (2009) ordförande är Sirpa Paatero. AIF har för närvarande (2009) drygt 300 000 medlemmar fördelade i 1 105 idrottsföreningar och i 59 olika sporter. Förbundet ger ut medlemstidningen ”TUL-lehti” åtta gånger per år.

Förhållandet mellan den etablerade idrottsrörelsen i Finland och Arbetarnas Idrottsförbund var under lång tid mycket kylig. Enligt finskspråkiga Wikipedia uttogs till exempel inga idrottare från Arbetarnas Idrottsförbund på 1920- och 1930-talet till internationella tävlingar. Det kyliga förhållandet bottnade i det inbördeskrig som utkämpades i Finland 1918.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (svenska) Finlands Idrotts webbplats Arkiverad 16 februari 2009 hämtat från the Wayback Machine.