Arborist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arborist tar ner ett träd på en villatomt.

Arborist är en person som har trädvård som yrke.[1] Ordet kommer från latinets arbor som betyder träd.

Yrket[redigera | redigera wikitext]

En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare, beroende på kompetensnivå.

En arborists huvudsakliga uppgift är att beskära och avverka träd, men kan också arbeta med plantering och rådgivning. En av de vanligaste uppgifterna är så kallad underhållsbeskärning, vilket innebär att döda, svaga eller skadade grenar åtgärdas. Andra vanliga syften med arbetet är att säkerställa trädens funktion och undvika konflikter med deras omgivning. En arborist kan även arbeta med förvaltningen av träd, där inventering och besiktning är viktiga uppgifter.

Den vanligaste certifieringen i Sverige utfärdas av European Arboricultural Council och kallas European Tree Worker, vilket visar på både teoretiska och praktiska färdigheter. En rad andra certifieringar finns, där de mest kända kommer från International Society of Arboriculture (ISA).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”arborist”. svenska.se. https://svenska.se/tre/. Läst 9 februari 2019.