Arborist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arborist tar ner ett träd på en villatomt.

Arborist är en person som har trädvård som yrke. Ordet kommer från latinets arbor som betyder "träd".

Yrket[redigera | redigera wikitext]

En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare, beroende på kompetensnivå.

En arborists huvudsakliga uppgift är att beskära och avverka träd, men kan också arbeta med plantering och rådgivning. En av de vanligaste uppgifterna är så kallad kronrensning, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort. Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader och vägar ingår också i arbetet. En arborist kan även arbeta med förvaltningen av träd, där inventering är ett viktigt inslag.

Innan du anlitar en arborist kan det därför vara bra att veta vilken specifik tjänst du letar efter. Kolla även upp kompetensnivån på arboristen då ett dåligt jobb kan bli väldigt dyrt i slutändan.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arborist: Vad är det för något? - Arborsitexperten - Trädfällning & Stubbfräsning” (på sv-SE). 11 juli 2016. http://www.arboristexperten.se/arborist/. Läst 17 juli 2016.