Archibald Hamilton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Archibald Gerald Gilbert Christopher Hamilton, född 19 mars 1946, död 19 oktober 2009, var en svensk greve, ur den grevliga ätten nr 86, och investerare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Archibald Hamilton var son till James Malcom Gerald Fitz-Gilbert Hamilton och Tatiana Elisabeth Maria Rappe.[1] Modern Tatiana (1916-2006) tillhörde den friherreliga ätten Rappe, och var dotter till ryttmästare Christopher Johan Rappe och ryskan Hélène de Pletneff.[2] Hamilton gick på Sigtunas internatskola, till skillnad från dåvarande kronprins Carl Gustaf som gick på Sigtuna Humanistiska internatskola.[3] 1960 övertog Hamilton fideikommissen Hedensberg i Västmanland efter en släkting på fädernet. Hedensbergs gods såldes 2006 och ägs numera av finansmannen Jonas Wahlström.

Hamilton var en flitig privatinvesterare och hade tillsammans med sin bror Didrik Hamilton, sedan 1980-talet deltagit i ett stort antal nyemissioner i småföretag, ofta nystartade. Han var i det sammanhanget en så kallad affärsängel. I affärssammanhang var han dock mer känd för att under slutet av 1990-talet ha varit den enskilda privatperson med flest antal aktier i listan över Ericssons aktieägare. Han fick då i ekonomipressen smeknamnet "Ericssongreven". Han ägde aktier i Ericsson privat och via tre bolag, Hedensbergs Godsförvaltning, Hedensbergs Kapitalförvaltning och Hamilton Invest. Dessa tre bolag tvingades i konkurs i maj 2002 på grund av att belåningen av aktierna översteg aktiernas värde. Sedermera hävdes dock konkurserna för de två sistnämnda bolagen.

Han var från 2006 bosatt på Värmdö. Archibalds farfar, Gilbert Hamilton, var den sista översten vid Smålands husarregemente när det lades ned 1927, och är den person som avses i namnet på piptobaken "Greve Hamilton".

Archibald kallades av sina släktingar och vänner för "Archie". Han och hans fästmö och tidigare hustru Caroline Hamilton, född Wallenberg, ingick i kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias närmaste bekantskapskrets. Hon är för övrigt syssling till Peter Wallenberg.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]