Arctic Umiaq Line

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ilulissat-Narsaq kuststräcka hos Arctic Umiaq

Arctic Umiaq Line a/s eller Arctic Umiaq (AUL) är en passagerar- och fraktfärjelinje som går längs Grönlands västkust. Linjen grundades 1774[1] under namnet Den Kongelige Grønlandske Handel[2]. Företaget driver ett fartyg längs kusten mellan Ilulissat och Narsaq längs Grönlands västra och sydvästra kust. Företaget är ett dotterbolag till Air Greenland och Royal Arctic Line.[2][3] Företagsnamnet kommer av det grönländska namnet för en traditionell inuitbåt, umiaq. Färjelinjen är en nödvändig livslina för orterna längs Grönlands västkust,[4] särskilt för frakt. Passagerartrafik sker i Grönland huvudsakligen med flyg.

Fartyg[redigera | redigera wikitext]

Företaget har bara ett fartyg, M/S Sarfaq Ittuk. Det byggdes 1992 och renoverades och uppgraderades år 2000.[5]. M/S Sarpik Ittuk, som tidigare trafikerade Diskobukten och Uummannaq, såldes 2006 till Nova Cruising i Bahamas.[6]

Hamnar[redigera | redigera wikitext]

Enkel resa längs hela sträckan tar på sommaren ungefär 75 timmar, inklusive tvåtimmarsstoppet i Nuuk.[7] Det är en avgång i veckan per stopp och riktning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]