Uummannaq

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Uummannaq (Dundas).
Staden Uummannaq längst till vänster, helt i skuggan av berget med samma namn (över 1100 m högt)
Uummannaq på kartan över Grönland
Red pog.svg
Uummannaq
Uummannaq på kartan över Grönland.

Uummannaq är en tätort med ca 1 300 invånare i Qaasuitsup kommun (polarkommunen) på Grönland. tidigare utgjorde Uummannaq även säte i kommunen med samma namn.

Staden ligger på en 12 kvadratkilometer stor ö i Uummannaq-fjorden, 590 km norr om Polcirkeln. Ummannaq betyder ”det hjärtformade”, och kommer från formen på öns över 1100 m höga berg alldeles i närheten av staden. Området har ett stabilt klimat med 2000 soltimmar per år och endast 100 mm årsnederbörd. Inom kommunen finns tio glaciärer, varav en, Qarajaq, är den som flyter snabbast i hela världen, 5,7 km per år. De produktiva glaciärerna innebär att orten Uummannaq under sommaren ofta har hundratals isberg inom direkt synhåll.[1]

Fiske och sälfångst är ortens huvudnäringar. Det finns ett hotell i staden. Turismen motverkas dock av att det är relativt besvärligt att ta sig till Uummannaq-ön, som inte har en flygplats vid staden utan bara en helikopterflygplats, varifrån det går helikoptertrafik till kommunens 7 byar (danska: bygder). Kommunens flygplats ligger vid byn Qaarsut på andra sidan fjorden, 15 minuters helikopterresa bort. Fram till 2006 var Uummannaq den nordligaste terminalen för fartygstrafiken med passagerar- och fraktlinjen Arctic Umiaq Line, med avgångar en gång i veckan, men den regelbundna trafiken går numera inte längre nord än till Ilulissat. Fraktfartyg anlöper dock Uummannaq med ojämna mellanrum, bland annat på väg till gruvbrytningar längre norr, och orten får även ibland besök av kryssningsfartyg under sommaren. Danmarks TV lanserade 1989 en plats på denna ö, strax utanför tätorten, som Jultomtens hem. Huset som TV byggde står kvar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En del av staden, med det "hjärtformade" berget i bakgrunden

I området fanns på 1700- och 1800-talen flera valfångststationer. I valfångarnas kölvatten kom köpmän och missionärer. Kolonin Uummannaq grundades 1763. Byn har kvar några gamla byggnader, jordstugor som fungerar som museum över hur befolkningen bodde förr. Men det märkligaste historiska och arkeologiska fyndet har flyttats till Grönlands Nationalmuseum i Nuuk: det är en grupp välbevarade mumier bestående av sex vuxna och två barn. De naturligt mumifierade kropparna kan dateras till cirka år 1475 och är det äldsta kända fyndet av välbevarade människor och dräkter i hela Arktis. Fyndet skedde i en grotta år 1972 av två jägare, nära den gamla vinterboplatsen Qilakitsoq. Dödsorsaken för gruppen är omdiskuterad. Den 17 juni 2017 orsakade en tsunami svåra skador på många byggnader. Tsunamin orsakades av en jordbävning som utlöste ett stort jordskred.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.greenland-guide.dk/uummannaq-tourist/nature.htm
  2. ^ https://www.sydsvenskan.se/2017-06-18/fyra-saknas-efter-gronlandsk-tsunami

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Artikeln är i huvudsak en översättning från danska Wikipedia, med tillägg från den tidigare kommunens och turistbyråns webbplatser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]