Armagnac

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
1956 Armagnac

Armagnac är ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike som görs genom destillation av vitt vin. Skillnaden mellan Armagnac och dess mera kända släkting, cognac, är att Armagnac traditionellt destilleras endast en gång (numera är dock destillation i två steg vanlig) och att Armagnac på grund av sitt sydligare läge ger tyngre och syltigare smak, medan cognacen är lättare och friskare.

Destillationen görs i en för området typisk kopparpanna, alambic armagnaçais, till ca 55 % alkoholhalt och fatlagras därpå.

Området och historia[redigera | redigera wikitext]

Området inkluderar departementen Gers och en mindre del av Landes. Armagnac ingick tidigare i hertigdömet Gascogne.[1] Vindistriktet Armagnac är däremot större och omfattar Haut-armagnac, Ténarez och Bas-Armagnac, varav det senare anses som det främsta.[2]

Det finns flera vattendrag i området bland annat floden Gers. Som område organiserades det som grevskap år 601. Under 1400 till 1600-talet var det mycket betydande. Grevskapet försökte 1444 invadera Schweiz och vann ett slag 26 augusti det året. 1497 såg sig greven som så mäktig att han utmanade den franske kungen, vilket han fick ångra[förtydliga].

Området begränsas av

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord armagnac, landskap s.v. Frankrike)
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord armagnac, gastronomi)