Arnhem

Från Wikipedia
Musis Sacrum i Arnhem.
Lägeskarta i provinsen Gelderland i Nederländerna.

Arnhem är en stad i Nederländerna, huvudstad i provinsen Gelderland. Staden hade 2015 cirka 152 000 invånare.[1] Staden nämns för första gången år 893 i en förteckning av gods som tillhörde klostret Prüm. Arnhem fick stadsrättigheter år 1233 av greve Otto II av Gelre. Staden ligger vid floden Rhen (Rijn) precis där den delar sig i två grenar, Rhen och IJssel. Arnhem är den enda staden i landet som fortfarande har trådbussar. Staden är också känd för sina många parker.

Staden är känd för den misslyckade militära operationen med kodnamnet Market Garden i slutskedet av andra världskriget, som avsåg att säkra bland annat bron över Rhen i Arnhem. I det följande slaget om staden blev de allierade styrkorna besegrade av ihärdigt tyskt försvar. Om operationen skrev Cornelius Ryan boken En bro för mycket, som också filmatiserats.

Staden är också känd för Qlimax, en årlig ravefest som är en av de största i Nederländerna. Precis norr om staden finns Burgers' Zoo och Nederländernas friluftsmuseum.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Nederlandse Volleybalbond har ett internat med sportcentrum, Sportcentrum Papendal i staden. Där tränar Nederländernas främsta volleybolltalanger. De deltar även i seriespel som Talent Team Papendal Arnhem.

Kända personer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 20150101, källa CBS - Nederländernas statistikmyndighet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]