Associates

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Associates
Billy-Mackenzie-Dundee-Scotland-1985.jpg
Billy Mackenzie 1985
BakgrundStorbritannien Dundee, Skottland, Storbritannien
GenrerNew Wave, post-punk
År som aktiva1979–1990, 1993-
SkivbolagFiction Records, Warner Music Group, Circa Records, Virgin Records
Tidigare medlemmar
Billy Mackenzie
Michael Dempsey
Steve Goulding
Martha Ladly
John Murphy
Alan Rankine
Moritz Von Oswald

Associates var en skotsk New Wave-grupp som verkade under 1980-talet. Bandet härstammade från gruppen The Ascorbic Ones som bildades 1976 och som 1979 bytte namn till Associates. I samband med detta släppte de sin första singel, Boys keep swinging, vilken var en cover på en då outgiven David Bowielåt. Deras genombrott i Storbritannien skedde 1982 i och med singeln Party Fears Two, vilken nådde den engelska Top Ten-listan och bidrog till en framgångsrik försäljning av skivan Sulk från samma år; av många ansedd som gruppens musikaliska höjdpunkt.

Sulk bjöd på en bred variation av musikstilar med tonvikt på synth, New Wave och punk, vilket tillsammans med Billy Mackenzies sång gav skivan ett medveten, lätt disharmonisk, vilket skulle komma att bli gruppens musikaliska signum. Texterna skrevs av Mackenzie och melodi och ljudbild utvecklades av multi-instrumentalisten Alan Rankine på ett relativt experimentellt vis. Relationen dem emellan blev dock alltmer frostig och i slutet av 1982 lämnade Rankine bandet för en solokarriär. Mackenzie och de andra medlemmarna fortsatte dock att spela in musik under Associatenamnet fram till 1990. Hoppet om en eventuell återförening grusades 1997 i och med att Mackenzie, efter en längre tids depression, begick självmord.

Innan dess gav Mackenzie ut några soloalbum, bland annat Outernational (1992), och medverkade även som sångare på British Electric Foundations cover på David Bowies låt The Secret Life of Arabia på albumet Music of Quality and Distinction (1982, återutgiven 2011).

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

  • Billy Mackenzie (Sång)
  • Alan Rankine (Gitarr, Keyboard)
  • Michael Dempsey (Bas)
  • John Murphy (Trummor) (1981)
  • Martha Ladly (Backupsång)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]