Auld Lang Syne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Auld Lang Syne
Originalspråk Lågskotska
Kompositör Folkmelodi
Textförfattare Robert Burns
Auld Lang Syne. Frank C. Stanley, 1910

Auld Lang Syne är en av de mest välkända sångerna i engelsktalande länder. Där sjungs den vanligen varje nyårsafton vid tolvslaget och är starten på ett nytt år.

Texten, som är skriven av den skotske poeten Robert Burns 1788[1], baserades på äldre skotska ballader. Den melodi som Burns föreslog är inte den som i dag används.

I ett musikaliskt arrangemang av Herbert Stothart går den under titeln The Farewell Waltz. I filmen Dimmornas bro (1940) spelades den som kvällens sista dans med det romantiska skådespelarparet Robert Taylor och Vivien Leigh.

Med svensk text skriven av Lennart Reuterskiöld 1942[2] går den under titeln Godnattvalsen (inledningsraden "Precis som allra första gång, när vi möttes apropå") och har sjungits in av Ulla Billquist, Lasse Lönndahl, [Vikingarna (musikgrupp)|Vikingarna]] och flera andra artister.

Melodin har även använts till en svensk scoutsång; "När lägerelden brunnit ut", samt en svensk punschvisa; "Sista punschvisan".

Den text på svenska som följer originalet skrevs 1993[3] av Lennart Hellsing för en utgåva av Julens önskesångbok och kallas "För gamla goda dar min vän".

Musikaliskt bör noteras att melodin till Auld Lang Syne går i 4/4-takt, medan arrangemanget The Farewell Waltz (Godnattvalsen) går i 3/4-takt, vilket är en nödvändig retusch, om det ska gå att dansa vals till melodin. Svenskar är ofta mer hemmastadda med Godnattvalsen i 3/4-takt än med Auld Lang Syne i 4/4-takt, vilket kan ge problem, när de på något musikinstrument ska exekvera Auld Lang Syne i rätt taktart.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.scotland.org/features/the-history-and-words-of-auld-lang-syne/
  2. ^ http://katalog.visarkiv.se/lib/ShowRecord.aspx?id=1011236
  3. ^ http://books.google.se/books/about/Julens_%C3%B6nskes%C3%A5ngbok.html?id=ikPrnQEACAAJ&redir_esc=y

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]