Australiens monarki

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Australiens drottning
Coat of Arms of Australia.svg
TitelHennes Majestät Drottningen
MandatperiodÄrftligt ämbete
Förste innehavareDrottning Victoria
Inrättat1901
EfterträdarePrins Charles (tronföljare)

Australiens monarki är det nuvarande australiensiska statsstyret där en monark ärvt ämbetet som statsöverhuvud över Australien. Systemet är en konstitutionell monarki av Westminster-modellen med vissa egenskaper som är unika från Australiens författning. De som förespråkar det nuvarande systemet med monarki betecknar ibland Australien som en krönt republik (Crowned Republic).[1][2][3]

Den nuvarande monarken är Elizabeth II, med den officiella titeln Drottning av Australien, som har regerat sedan 6 februari 1952. Hon representeras för ceremoniella syften i Australien av generalguvernören, i enlighet med författningen och så kallade patentbrev från drottningen.[4][5] I var och en av de australiska staterna representeras monarken av en guvernör, som utses av drottningen i samråd med respektive stat.

Den australiska monarken är förutom regent över Australien också separat monark över 15 andra länder i Samväldet. Detta utvecklades från de formella koloniala förhållandena för dessa länder till Storbritannien, men de är nu självständiga och monarkin för var och en är juridiskt strikt skilda.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Monarchy of Australia, tidigare version.