Tronarvinge

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tronföljare)

En tronföljare är den person som enligt en fastställd tronföljd i en monarki står närmast i tur att tillträda som monark efter den nuvarande monarken. Med tronarvinge avses en person som har successionsrätt men som inte nödvändigtvis står först på tur.[1] Tronföljaren fungerar i regel också som ställföreträdare för monarken, åtminstone om tronföljaren har uppnått myndighetsålder.

En tronföljare som är barn till den regerande monarken och vars placering i tronföljden inte kan förändras genom tillkomsten av ett yngre syskon bär ofta titeln kronprins eller kronprinsessa. I monarkier där yngre bröder kommer före äldre systrar i tronföljden, bär inte monarkens äldsta dotter titeln kronprinsessa, även om hon är tronarvinge. Likaså bär inte en tronarvinge i en sidogren titeln kronprins eller kronprinsessa. Hustrun till en kronprins tituleras också kronprinsessa.

I vissa monarkier, exempelvis Spanien och Storbritannien, används inte titeln kronprins utan istället en särskild titel som i regel har en historisk och symbolisk betydelse.

Nuvarande tronföljare (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Därför är den kungliga födseln viktig för Sverige". sverigesradio.se, 2012-02-23. Läst 16 juli 2016.