Autogen träning
Autogen träning (AT) är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som syftar till att göra patienten avslappnad. Metoden utvecklades av Johannes Heinrich Schultz under 1920-talet. AT baserar sig på två huvuddelar; för det första är metoden autogen, det vill säga patienten behandlar sig själv och är sin egen instruktör, för det andra handlar det om träning - det finns övningsmoment som man tränar på. AT delas upp i två grupper: De grundläggande och de avancerade övningarna, där grundläggande främst handlar om kroppen, och avancerad om meditationsliknande fördjupningstekniker. Det gemensamma för övningarna är att det utgår från kroppskännedom och funktioner i kroppen som är autonoma (tarmrörelser, matsmältning, svettning)[1].
Enligt metodens förespråkare har den en rad positiva effekter, som exempelvis motverkande av fysisk och psykisk trötthet, sömnstörningar, negativ stress, åksjuka med mera; viss prestationshöjande effekt, ökad koncentrationsförmåga och självförtroende; effektiv mot huvudvärk samt dämpning av oros- och ångesttillstånd[2].
Källor
[redigera | redigera wikitext]- ”Behandling med basal kroppskännedom eller autogen träning för stressrelaterade sjukdomar”. https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbus-upplysningstjanst/behandling-med-basal-kroppskannedom-eller-autogen-traning-for-stressrelaterade-sjukdomar/. Läst 27 januari 2019. Litteraturgenomgång av SBU.se
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Slå upp autogen träning på Psykologiguiden i Natur & Kulturs Psykologilexikon”. www.psykologiguiden.se. https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=autogen%20tr%C3%A4ning. Läst 27 januari 2019.
- ^ ”Autogen träning - Alternativmedicin”. www.alternativmedicin.se. http://www.alternativmedicin.se/Behandlingsformer/Autogen_tr%C3%A4ning.html. Läst 27 januari 2019.