Awesome (fönsterhanterare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
awesome

Awesome screenshot ja.png

Awesome med lite olika slags fönster automatiskt fördelade, och ett flytande ovanpå.
Utvecklare Julien Danjou
Senaste utgåva 3.5.2
(12 oktober 2013; för 5 månader sedan (2013-10-12))
Operativsystem unixkompatibla
Typ Fönsterhanterare för X
Licens GNU General Public License
Webbplats awesome.naquadah.org

Awesome är en dynamisk tiling/stacking-fönsterhanterare för X Window System utvecklad i programmeringsspråken C och Lua. Det senare är också det som används för konfigurering av fönsterhanteraren. Projektet började som en fork av dwm[1]. Fördelarna med awesome är att den är väldigt avskalad och snabb samt att den stödjer flera olika layouter som flytande, tiling och maximerade fönster. Som många andra fönsterhanterare med tiling-funktion, siktar den på att göra datoranvändandet så effektivt som möjligt utan att använda musen, och kan därför styras främst genom tangentbordsgenvägar. Det stödjer även pango markup language, och D-Bus för kommunikation.

Awesome har stöd för både så kallad tiling och stacking (eller flytande) fönsterhantering: det vill säga att det har både ett läge med icke överlappande fördelning av fönsterytorna, och ett där fönstren är fritt arrangerade i överlappande läge.

Forken fick från början namnet jdwm, med 'jd' som är programmerarens namn, och dwm som påminnelse om vilken mjukvaruprojekt som den är en avgrening från. Det första git-förrådet för vad som skulle bli awesome sattes upp i september 2007. jdwm döptes om till awesome, omdöpt efter en fras som sagts av karaktären Barney Stinson i TV-serien How I Met Your Mother[2]. Fönsterhanteraren awesome blev officiellt uppskriven på dwm mailing list 20 september 2007.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Project announcement from dwm mailing list.
  2. ^ Julien Danjou's blog: Taking the other direction (April 15th, 2009)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]