Hoppa till innehållet

Axishjort

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Axis axis)
Axishjort
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Axis axis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljHjortdjur
Cervidae
SläkteAxis
ArtAxishjort
A. axis
Vetenskapligt namn
§ Axis axis
AuktorErxleben, 1777
Utbredning
Artens ursprungliga utbredningsområde.
Hitta fler artiklar om djur med

Axishjort (Axis axis) är en art i familjen hjortdjur som förekommer i Indien, södra Nepal och på ön Sri Lanka. Den har en rödbrun päls med vita prickar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Liksom dovhjorten och sikahjorten har arten under hela livet en päls med ljusa prickar. Prickarna bildar en stark kontrast till den rödbruna pälsen. Buken och extremiteternas insida är vit. Med en längd på 140 cm, en mankhöjd på 80 cm och en vikt på cirka 100 kg är axishjorten mindre än dovhjorten och tydligt mindre än kronhjorten, men större än rådjuret. Axishjortens extremiteter och kropp är smärta. Hornen hos hanarna har tre taggar på var sida.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Axishjortens naturliga utbredningsområde är Indien, södra Nepal och ön Sri Lanka. Där lever arten i öppen terräng och i busklandskap; den undviker dock täta skogar.

Arten har introducerats i flera regioner i världen, bland annat i USA, Hawaii, Sydamerika och på ögruppen Andamanerna. De introducerades även på Nya Zeeland tillsammans med sex andra hjortarter, men denna population är troligen utdöd. Försök att införa arten i England och Tyskland misslyckades då arten inte klarar av det kalla klimatet.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

En grupp axishjortar

Axishjortar lever oftast i grupper med fem till tio individer. Under goda förhållande bildas hjordar med över hundra individer. Hjordens sammansättning ändras kontinuerligt; hanar, honor och ungdjur ansluter sig till gruppen eller lämnar den. Under parningstiden tolererar hanarna andra hanar i gruppen (i motsats till hanar av andra hjortdjur som under parningstiden är mycket aggressiva mot artfränder av samma kön) Däremot försvarar bocken den hona som den vill para sig med mot konkurrenter. Dräktigheten varar i cirka 100 dagar och kalvarna stannar sedan ungefär ett år hos modern.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Axis axisIUCN:s rödlista, auktor: Duckworth, J.W., Kumar, N.S., Anwarul Islam, Md., Hem Sagar Baral & Timmins, R.J. 2014, besökt 13 februari 2023.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak (1999) Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, ISBN 0-8018-5789-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]