Azerbajdzjans filmhistoria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den första filmstudion i Baku, grundad på 1920-talet. Studion var belägen bakom Regeringsbyggnaden. Byggnaden finns inte längre.

Filmindustrin i Azerbajdzjan har funnits ända sedan 1898; landet var faktiskt bland de första som kom att syssla med filmindustri. Det är inte förvånande att detta nya medium tidigt dök upp i det nya, kosmopolitiska, rika Baku vid sekelskiftet 1800-1900.[1]

Den nationella azerbajdzjanska filmindustrin föddes 1920, när den Azerbajdzjanska Statliga Kommittén för Film etablerades på regeringens initiativ.

År 1920 startades Azerbajdzjans första filmstudio: Azerbaijanfilm (Azərbaycanfilmazerbajdzjanska) i Baku, vars första film blev spelfilmen Jungfrutornslegenden (Qız qalası əfsanəsi på azerbajdzjanska) i 1924.

Den första ljudfilmen På stranden vid det blå havet (Mavi dənizin sahilində på azerbajdzjanska och У самого синего моряryska) som regisserades av Boris Barnet och producerades i samarbete mellan filmstudior i Baku och Moskva, kom 1935. Filmen är på ryska, men senare dubbad till azerbajdzjanska.

Landets första animerade film var den pedagogiska filmen Jat som kom 1938. Den första azerbajdzjanska färgfilmen Koroğlu kom 1957 och skildrar en folklegend om en azerbajdzjansk hjälte som slåss mot främmande inkräktare och är regisserad av Hüsejn Sejidzade.

Några nutida azerbajdzjanska regissörer som gjort sig kända internationellt är:

  • Rüstem Ibrahimbejov (Oscarsbelönad 1994 för filmen "Burnt by the Sun")
  • Djahangir Mehdijev
  • Eltjin Musaoglu

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cinema of Azerbaijan, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]