Spansk film

Från Wikipedia

Spansk film är film skapad i Spanien eller av spanska filmskapare. Luis Buñuel var den förste spanske regissören som fick internationellt erkännande, sedan följdes han av Pedro Almodóvar på 1980-talet. Den spanska filmindustrin var efter andra världskriget väldigt skadad och det politiska klimat som rådde i Europa försämrade den ännu mer. Att hela landets kulturella elit (däribland även Luis Buñuel) var i diaspora underlättade inte heller. Med Franco som diktator blev Spanien isolerat från resten av Europa och när till exempel Italiens och Frankrikes filmindustri började repa sig under efterkrigstiden fortsatte Spaniens att vara hämmad.[1]

Spansk film har under åren sett tongivande filmskapare som Segundo de Chomón, Florián Rey, Luis García Berlanga, Juan Antonio Bardem, Carlos Saura, Julio Medem och Alejandro Amenábar. Spanska skådespelare som Antonio Banderas, Javier Bardem och Penélope Cruz har gjort stor succé i utländska filmer.

Endast 10 till 20% av biljettintäkterna på den spanska biomarknaden kommer från inhemska filmer. Därför har den spanska regeringen sett till att skapa åtgärdsprogram för att på olika sätt gynna den inhemska filmproduktionen. På senare år har den nedåtgående trenden också brutits, och produktioner som Alatriste (med en budget på €30 miljoner) med Viggo Mortensen i huvudrollen, den spansk-mexikanska, Oscarsvinnande filmen Pans labyrint (El Laberinto del Fauno), Att återvända (Volver) med Penélope Cruz har gått för utsålda hus i Spanien.

Filmpriset Goya delas varje år ut för att belöna skådespelare och filmskapare inom spansk film.

Regissörer[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Everett, Wendy (2005) European Identity in Cinema