Bärenhöhle

Grottbjörnskelett i Bärenhöhle.

Bärenhöhle är en grotta i det tyska bergsområdet Schwäbische Alb i förbundslandet Baden-Württemberg. Namnet syftar på skelett av grottbjörnar som hittades här. Bärenhöhle heter egentligen bara den del som hittades 1949, den andra delen heter Karlshöhle men i daglig tal kallas hela systemet Bärenhöhle.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Grottan bildades i loppet av cirka fem miljoner år.[1] Ungefär för 20 000 år sedan sökte grottbjörnar, grottlejon och noshörningar skydd i grottan. Många djurben finns kvar i grottan och dessutom visas ett fullständigt grottbjörnsskelett.

Karlshöhle återupptäcktes 1834 av en lärare som letade efter medicinalväxter. Han tappade burken med luktsnus som föll i ett hål som visade sig vara en stor grotta.[2] I grottan hittades skelett av pestoffer som troligen blev placerade där under Medeltiden. Även några ben av grottbjörnar fanns i den delen av grottan.

När Karl Bez 1949 iakttog fladdermöss hittade han en liten gång som var länken till den egentliga Bärenhöhle. Här upptäcktes betydlig fler ben av grottbjörnar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 7 juli 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]