BBC Radio 1

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
BBC:s Broadcasting House, basen för radiokanalerna, vid Portland Place, nära Oxford Circus i Inre London.

BBC Radio 1 är en brittisk nationell radiostation som är en del av public service-bolaget BBC. Stationen spelar ung musik och kan närmast jämföras med Sveriges Radio P3 även om utbudet på många sätt skiljer sig markant. Kanalen sänder via FM, DAB, digital satellit-tv samt det digitala marknätet i Storbritannien. 2009 är stationens populäraste program Chris Moyles morgonprogram Chris Moyles Show som dagligen når nästan åtta miljoner lyssnare och därmed är ett av Europas i särklass mest avlyssnade radioprogram. Samtliga sändningar kan höras live eller i efterhand via BBC i Player på stationens hemsida.

Utbud[redigera | redigera wikitext]

Under dagtid är det musikaliska utbudet på Radio 1 mer mainstream för att framåt kvällen förändras radikalt. Radio 1 spelar dagligen efter kl 19.00 musik från en rad olika alternativa musikstilar som electronic dance, hiphop, rock men även intervjuer. Stationens målgrupp är i första hand 15-29-åringar som annars skulle välja att lyssna på privata kommersiella stationer. Radio 1 lanserades kl 7.00 den 30 september 1967[1] som en direkt respons på den popularitet som kommersiella stationer som Radio Caroline hade fått i landet.

Rundturer och inspelningar med publik[redigera | redigera wikitext]

BBC erbjuder mot en biljettkostnad guidade rundturer på de flesta av sina mediahus runt omkring i Storbritannien. I London går det att få guidade turer i både Broadcasting HousePortland Place / Regent Street vid Oxford Circus, där radiokanalerna (Radio 1 ligger i huset bredvid) har sin bas samt i Television Centre i White City, västra London, där många av tv-programmen produceras och spelas upp. Här finns nyhetsredaktionerna som ligger bakom både BBC:s inhemska nyhetssändningar i BBC One och den internationella kommersiella nyhetskanalen BBC World News. Det går även att få biljetter till många av BBC:s tv-produktioner med publik som i de flesta av fallen är gratis. Det ska dock poängteras att trycket på biljetterna i många fall kan vara mycket stort och att biljetterna till de allra största programmen kan vara svåra att komma åt. BBC Shows and Tours

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”50 years of BBC Radio 1 - 50 historic moments” (pdf). BBC Radio 1. http://downloads.bbc.co.uk/mediacentre/radio-1-50th-anniversary.pdf. Läst 24 april 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]