BHT-1

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
BHT-1
Beskrivning
TypBogserflygplan
Besättning1
Första flygning4 december 1944
TillverkareSkandinaviska Aero
Data
Längd5,8 m
Spännvidd6,83 m
Höjd1,9 m
Vingyta7,0 m²
Tomvikt240 kg
Motor(er)Walter Mikron 4
Motoreffekt60 hk
Prestanda
Max. hastighet245 km/h
Max. flyghöjd7 500 m
Stigförmåga5,2 m/s
Lastförmåga
Lastförmåga180 kg
Beväpning
Övrigtgodkänd för all
avancerad flygning

Skandinaviska Aero BHT-1 (Beauty) är ett svenskt flygplan konstruerat som en driftbillig flygmålsdragare.

Första utkastet till BHT-1 kom till på baksidan av en matsedel på Bacchi Wapen 7 maj 1943. Ingenjörerna Erik Bratt, Karl-Erik Hilfing och Björn Törnblom diskuterade hur man kunde få tillgång till flygplan då landet var avspärrat under andra världskriget.

Törnblom, som var lärare vid Stockholms tekniska institut, samlade de bästa av sina elever till konstruktionskontoret. Av de tre konstruktörerna var det bara Törnblom som tidigare arbetat med flygplanskonstruktioner. Han var med i den konstruktionsgrupp som skapade FFVS J 22, han tog hand om belastningsberäkningar och konstruktion av vingar, fena och roder. Hilfing svarade för flygplanskroppen och huven medan Bratt arbetade med motorinstallationen, propeller, och landstället. I maj 1944 var konstruktionsarbetet klart med 4 000 ritningar och 2 500 belastningsberäkningar.

Flygplanet[redigera | redigera wikitext]

Flygplanstypen är av en lågvingad monoplans typ där flygplanskroppen är uppbyggd av ett fanérskalfurustringers med en duralplåt under förarutrymmet, som skulle skydda föraren vid en eventuell buklandning. Vingen byggdes upp runt två furubalkar som kläddes med fanér, man använde sig av en standard NACA-profil med ökad välvning ut mot vingspetsen. Landstället är den vanliga typen med två huvudhjul framtill och ett fullt svängbart sporrhjul under fenan. Huvudstället kan fällas in och samtidigt som det fälls upp bakåt vrids hjulen 90 grader för att spara utrymme i vingen. Motorn är fäst i flygkroppen via ett motorfundament av duralbalkar. Som typgransksare utsåg Luftfartsinspektionen Henry Kjellson.

Individen SE-ANX[redigera | redigera wikitext]

Flygplanet registrerades första gången i det svenska Luftfartygsregistret 6 september 1945 på Skandinaviska Aero AB i Norrtälje. 15 juli 1949 överförs registreringen på Duells Aero AB i Göteborg som sålde flygplanet vidare till Norge varför det avregistrerades från det svenska registret 16 juli 1950. Flygplanet köptes av en SAS-pilot som flög det med registreringen LN-JHC.

Referenser[redigera | redigera wikitext]