Babian (musikgrupp)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Babian
BabIMG 3057.JPG
Babian vid Roskildefestivalen 2009
BakgrundSverige Malmö, Sverige
GenrerPop, rockmusik, alternativ rock
År som aktiva2006-
SkivbolagTroglodyte Records, Så länge skutan kan gå records, Hepcat Records
ArtistsamarbetenKristian Anttila
Relaterade artisterTummel
Webbplatshttp://www.babian.nu
Medlemmar
Tobias Allvin
Conny Andersson
Christian Norefalk
Anders Baeck

Babian är en rockgrupp från Malmö, Sverige. Bandet bildades år 2006 av Tobias Allvin (sång). Conny Andersson (gitarr), Christian Norefalk (bas) och Anders Baeck (trummor) slöt sig snabbt till gruppen. Babian spelar 60-talsinfluerad garagerock med sång på skånska. De har blivit jämförda med band som MC5, bob hund och The Hives.

Texterna är oftast civilisationskritiska och därifrån kommer också namnet på gruppen. Dessutom nämnde de vänner som fick höra Babian först, att de lät som en flock babianer när de spelade.

Första spelningen ägde rum den 29 juli 2006 på Möllevångsfestivalen. Gruppen byggde snabbt upp ett rykte om sig att framföra vilda konserter. Innan de hade skivkontrakt hann de spela på många av landets största festivaler, däribland Hultsfredsfestivalen, Peace & Love och Emmabodafestivalen m.fl.

Sångaren och textförfattaren Tobias Allvin spelar även i bandet Tummel. [1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Conny hade snackat med Tobias Allvin om att starta ett band med texter på svenska. Först flera år efter, ungefär vid årsskiftet 05/06 träffas Conny & Tobias igen och Tobias berättar att han skrivit rocktexter på skånska. Tobias startar då en audition bland sina vänner och bekanta. Till slut är bandet komplett och redan efter några månader i replokalen hade de fulla hus på sina spelningar runtom Malmö. Babian fick snabbt titeln "Sveriges bästa liveband". De kallade vid den här tiden sin musik för "Aprock" och anammade det även i liveshowen genom att kasta ut bananer till publiken, hoppa vilt på scenen och använda sig av billig pyroteknik. Babian hade redan innan sitt debutalbum spelat på de flesta klubbar och festivaler i Sverige.

Debutalbum och uppföljare[redigera | redigera wikitext]

I december 2008 släppte Babian sin första singel Ja sa ja på det nystartade bolaget Troglodyte Records. Debutalbumet Fullproppad, listtoppad, livrädd & uppstoppad släpptes den 4 februari 2009 och blev mycket kritikerrosat.[2][3] Albumnamnet kommer ifrån en textrad ur inledningsspåret "Babian". Gruppen hade fått mycket uppmärksamhet genom ett framträdande i ett barnprogram på SVT, där de även råkade slå ut en tand på ett av barnen.[4] Kort därefter upptäckte den legendariska musikjournalisten Lennart Persson bandet och kallade det sitt nya favoritband. Babian blev också den sista gruppen Lennart kom att intervjua innan han gick bort.[5] Babian spreds nu även till Danmark och spelade på Roskildefestivalen 2009. Samma vecka offentliggjordes det att de dessutom gick in i studion för att spela in uppföljaren.

1-3 oktober 2009 turnerade de tillsammans med Kristian Anttila i Tyskland under paketnamnet Schweinfest.[6] Året avslutades med att singeln "Ingenting + Ingenting" släpptes samt att de blev nominerade till årets rock/metal i P3 Guld. Andra albumet "Hälften Dör Av Fetma" släpptes den 3 februari 2010 vilket även det fick lysande recensioner. Skivan följdes upp med många spelningar samt tre förbandsspelningar till Timo Räisänen och återbesök på de flesta etablerade festivalerna. Under sommaren 2010 spelades deras andra singel "Kaka" i P3. Babian gjorde en stark festivalsommar och fick bl.a. full pott i Dalarnas tidningar för sitt framträdande på Peace & Love-festivalen. Dessutom skrev de vinjetten till TV-programmet Sommarlov.[7]

Jullåt, fria nedladdningar och tredje plattan[redigera | redigera wikitext]

3 december släppte Babian en jullåt på skivbolaget Så Länge Skutan Kan Gå Records.[8] "Kärlek i paket" trycktes i 500 exemplar med b-sidan "Bländad". "Kärlek i paket" fick TV-premiär i Musikhjälpen 2010. "Bländad" finns ingen annanstans än på den limiterade vinylsingeln. 2011 inleddes med att bandet släppte 5 låtar för gratis nedladdning på sin hemsida. Låtarna var översatta covers i följande ordning:

1 januari - Svartklubb ("Tantsi" av Vopli Vidopliassova)

2 februari - Strunta i tjejerna ("Laisse tomber les filles" av Serge Gainsbourg/France Gall)

3 mars - Jag är sund ("I'm Straight" av Jonathan Richman)

4 april - Sju plus Sju är... ("Seven and Seven is" av Love)

5 maj - Krig ("War" av Bob Marley)

Året fortsatte med att bandet gick in i studion för att spela in sitt tredje album. Det skulle p.g.a. strul med skivbolag dröja ända till 26 september 2012 innan singeln "Peter Pan" släpptes. Låten fick ett blandat mottagande eftersom bandet nu använde synthar och låten präglades av en ganska elektronisk ljudbild. Men när albumet "Heja Dom Som Vinner" släpptes 23 november möttes de av en hyllande kritikerkår[källa behövs] som enades om att det var bandets bästa album.[9] Albumet var mer varierat, hade ett vuxnare ljud och bättre texter. Babian hade vågat ta ut svängarna.[källa behövs][förklaring behövs] Pianoballaden "Ung Man" tog sig in på rotation på P3 och bandet fick även framföra den i SVT:s Go'kväll.[10]

Den Andra Sidan[redigera | redigera wikitext]

Det skulle dröja till 14 april 2017, alltså fem år innan man hörde från gruppen igen med singeln "Vi Två".

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

 • 2009 - Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad
 • 2010 - Hälften dör av Fetma
 • 2012 - Heja dom som vinner!
 • 2017 - Den andra sidan

Singlar[redigera | redigera wikitext]

 • 2008 - Ja sa Ja!
 • 2009 - Tillbaka till Djungeln
 • 2009 - Ingenting + Ingenting
 • 2010 - Oh la la la
 • 2010 - Kaka
 • 2010 - Kärlek i paket / Bländad (Limiterad 7" vinyl)
 • 2012 - Peter Pan[11]
 • 2012 - Ung Man
 • 2017 - Vi Två

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Musicstage intervju"
 2. ^ "Sydsvenskan recension"
 3. ^ "Metro recension"
 4. ^ "Kvällsposten"
 5. ^ Musikmagasinet Sonic Nr. 45 (våren 2009).
 6. ^ "Schweinfest" Arkiverad 5 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.
 7. ^ "Mer? Babian låg bakom Sommarlov"
 8. ^ "Jullåt" Arkiverad 12 januari 2014 hämtat från the Wayback Machine.
 9. ^ "Intervju i Skånskan 121121"
 10. ^ "Babian i Go Kväll - SVT Play" Arkiverad 21 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine.
 11. ^ ”Nu är den ute!”. blog.babian.nu. http://blog.babian.nu/2012/09/nu-ar-den-ute.html. Läst 14 oktober 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]