Baja, Ungern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baja
Stad
Baja városháza.jpg
Flag of Baja.svg
Flagga
HUN Baja Címer.svg
Stadsvapen
Land Ungern Ungern
statistisk region Södra Slättlandet
provins Bács-Kiskun
Flod Donau
Folkmängd 37 707 (1 januari 2009)
Dr. Zoltán Révfy
GeoNames 3055685
Webbplats: Bajavaros.hu
För "Baja" i Mexiko, se Baja California.

Baja är en stad i centrala Ungern. Staden ligger i provinsen Bács-Kiskun och hade år 2009 totalt 37 707 invånare.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Belägenhet[redigera | redigera wikitext]

Baja ligger omkring 150 kilometer söder om Budapest och 108 kilometer sydväst om Kecskemét, vid korsningen av vägarna 55 och 51, på Donau. Bajas huvudflod är Sugovica (också kallas Kamarás-Duna)som är en biflod till Donau. Baja är mötesplats för två stora regioner: Stora ungerska slättlandet och Transdanubien. Gränsen utgörs av floden Donau. Väster om staden ligger den unika skogen Gemenc. Gemenc är en del av Donau-Drava nationalpark vilken också kan upptäckas genom en färd med den smalspåriga järnvägen från Baja.

Baja ligger på den västra banken av Donau, på det stora slättlandet. Staden är däremot mer likt städerna i Transdanubien; i öst växer majs, vete och korn.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Baja ligger i den region där det kontinentala klimatet och medelhavsklimatet möter varandra. Somrarna är heta (med temperaturer ibland upp mot 35-36°C) och torra; medan vintrarna är kalla och snöiga. Regn faller oftast under våren.

Kultur, utbildning och liv[redigera | redigera wikitext]

Staden har några museum och konstgallerier, de flesta av dem med permanenta utställningar. Bland dessa finns István Türrs museum (utställningsobjekt rörande tidigare lokalliv), István Nagygalleriet (en samling av Nagys målningar) och Bunjevcihuset (rörande bunjevcifolkets traditioner). Den årliga Fiskarens soppkokningsfestival är ett känt evenemang i Europa vilket omfattar både den stora soppkokningstävlingen och andra kulturella händelser.

Det finns 15 kyrkor i staden som representerar varje etnicitets religion. Dessa religioner omfattar (med antalet troföljare) romersk-katolsk (25 203), protestantism (1 623), evangelism (268), unitarism, ortodox (90), lutherdom och judendom (27).

Det finns tre nämnvärda utbildningsinstitut i staden: III. Béla Gimnázium, känd för hög kvalité på lärande; Eötvös József College, det enda högnivåinstitutet i norra Bácska, och tyska centret. Andra mindre specialinriktade skolor finns.

Tyska centret[redigera | redigera wikitext]

MNÁMK (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja; svenska: Generella kulturcentrumet för tyskar boende i Ungern) är internationellt känt och erbjuder tysk utbildning för den tyska minoriteten som bor i Bácska, och i Ungern. Studenterna i skolan får utbildning med moderna medel på sitt modersmål.

Endre Adys bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Bajas bibliotek fick sitt namn efter den kända ungerska poeten Endre Ady. Biblioteket ligger i byggnaden som tidigare var Bajas synagoga som erbjöds av stadens judiska befolkning.