Baktrien

Från Wikipedia
Baktrien markerat på en karta.

Baktrien (persiska: باختر, även Baktriana; på arabiska Bhalika; på kinesiska Daxia) är ett historiskt landskap i Centralasien, beläget mellan Hindukush och floden Amu Darja, och vars huvudstad var Baktra (nuvarande Balkh i Afghanistan).[1]

En äldre beteckning för Baktrien är "landet runt övre Oxus", idag Amu-Darja. Det baktriska språket är en nordlig dialekt av östiranska språk. Baktrien var medelpunkt för Zoroasters reformatoriska verksamhet, som skriften Avesta är förknippad med.

Perserkungen Kyros II erövrade Baktrien 540 f.Kr. och gjorde området till en provins (satrapi) i det persiska riket. Efter perserrikets fall tillföll efter erövring Baktrien Alexander den store, och efter dennes död kom Baktrien att tillhöra seleukidernas rike. De mest betydande kungarna av Baktrien var Alexandros och Hermeos.

Omkring 250 f.Kr. gjorde dåvarande ståthållaren, hellenen Diodotus, uppror mot selekiderna och gjorde sig oberoende. Det nybaktriska riket som han då grundade sträckte sig småningom mot söder över Parapanisos. Det egentliga Baktrien invaderades omkring 140 f. Kr. av saker norrifrån, senare av skyter.[2] Efter Kristi födelse kom Baktrien att behärskas av partherna. Den hellenska kulturen överlevde till 200-talet. På 400-talet erövrades Baktrien av heftaliter, därefter av Västturkiska khaganatet och av kineserna under Tangdynastin.

Sasanidernas välde sträckte sig under sin blomstringstid även till Baktrien, och efter det sasaniska väldets fall år 642 löd Baktrien omväxlande arabiska, turkiska och från 1220-talet under mongoliska härskare, innan det på 1500-talet erövrades av Uzbeker och utgjorde från slutet av 1700-talets ett tvisteämne mellan Perserriket emirerna av Buchara och Kabul innan det 1850 hamnade under Afghanistan.[3]

Baktrien har gett namn åt den baktriska kamelen, med två pucklar.

Källor

  1. ^ Baktrien i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1904)
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Baktrien)
  3. ^ Carlquist, Gunnar, red (1929). Svensk uppslagsbok. Bd 2. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. sid. 1160 

Externa länkar