Banjan (träd)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Banjanträd, Florida

Banjan, Ficus bengalensis, det heliga fikonträdet, är en cirka 30 m hög fikusart med mycket vid krona. Arten växer vild i östra Indien men odlas över hela landet, framför allt vid buddhistiska tempel. De luftrötter som växer från trädet grenar kan bilda stora pelarsalar.

Den unga banjanen växer som epifyt, d.v.s. uppe i andra träd, i grenklykor och dylikt. Med tiden förkvävs emellertid värdträdet och dör.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Banjanens frukter äts av både fåglar och däggdjur. Dess frön sprids av fåglar och studier har visat att frön som passerat en fågels matsmältningskanal har lättare att gro och spirar snabbare.

Kulturell betydelse[redigera | redigera wikitext]

Dessa träd anses heliga i Indien och har ofta ett större eller mindre tempel intill, men dyrkas även för sin egen skull, särskilt på en viss fullmånedag under sommaren då fullmånen inträffar nära den sista stjärnan i konstellationen Scorpio.

Även bortsett från denna dyrkan är banjan ett av de mest värmedämpande träden med en stor och djup skugga. Detta var mycket uppskattat av äldre tiders resenärer - till fots, på cykel eller häst, och med oxkärror - som under timmar eller dagar kunde utnyttja detta. I byarna blev detta också naturliga samlingsplatser för informella, sociala kontakter på en sval plats.

Uppskattningen av dessa träd är således kopplad både till sakral dyrkan och praktisk nyttighet. Banjanen är därtill Indiens nationalträd.

Stora exemplar[redigera | redigera wikitext]

Den stora banjanen i indiska Botaniska trädgården, Howrah, anses av många vara det största trädet i världen vad gäller omfång.

Banjanträd vid Goa, Indien

Två andra välkända stor träd finns i Uttar Pradesh vid Varanasi och vid Bangalore i Karnataka. Omkretsen av hela komplexet av träd med utgångspunkt i en central moderplanta och förbundna med väl synliga rötter mäts i kilometer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bra Böckers lexikon, 1973


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia