Hoppa till innehållet

Barbro Santillo Frizell

Från Wikipedia

Barbro Santillo Frizell, född 18 mars 1948, är en svensk antikforskare, arkeolog och författare, professor emeritus vid Institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Hon disputerade vid Göteborgs universitet 1980 på en avhandling om den mykenska perioden i Asine, Grekland, där hon under flera år på 1970-talet deltog i arkeologiska utgrävningar. Under 1976-77 var hon biträdande föreståndare på Svenska institutet i Athen och under perioden 1982-83 vikarierade hon som föreståndare vid samma institut. Under 1988-1992 tjänstgjorde hon som forskarassistent vid Svenska Institutet i Rom. Tillbaka i Sverige undervisade hon som högskolelektor först på Lunds universitet och därefter som fast anställd vid Uppsala universitet från 1996, där hon var prefekt för den nybildade institutionen för arkeologi och antik historia från starten år 1997. Santillo Frizell utnämndes år 2001 till professor i ämnet antikens kultur och samhällsliv i Uppsala och samma år till direktör vid Svenska Institutet i Rom, en tjänst som hon innehade till 2013.

Santillo Frizell har deltagit i fältarkeologiska projekt i Hala Sultan Tekke på Cypern och i Asine, Grekland och publicerat rapporter och större vetenskapliga arbeten från dessa utgrävningar med materialstudier från den egeiska bronsåldern, den mykenska perioden. I samarbete med sin make arkitekt Raffaele Santillo (död 6 maj 2006) bedrev hon forskning kring den mykenska kuoplgravens konstruktion, vilket resulterade i en omfattande studie av likartade byggnader runtom i medelhavsvärlden och som publicerades i flertal vetenskapliga skrifter samt i den populärvetenskapliga boken Byggande vid medelhavet. Symbol och nytta. Carlsson 2014. Hennes fältarkeologiska projekt i Kampanien, Italien, ledde henne in på forskning av transhumans, ett ämne som på 1980-talet var tämligen outforskat inom antikvetenskaperna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]