Barnamorden i Betlehem (målning av Brueghel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barnamorden i Betlehem
Pieter Brueghel der Jüngere - Bethlehemitische Kindermord.jpg
KonstnärPieter Bruegel d.ä.
Basfakta
Tillkomstår1565–66
TypOlja på duk
Mått (h×b)111 × 160 cm 
PlatsKunsthistorisches Museum, Wien

Barnamorden i Betlehem är en oljemålning av Pieter Bruegel d.ä. utförd 1565–1566. Målningen visar en soldatstyrka som skövlar en liten by i Brabant i nuvarande Belgien/Nederländerna om vintern.[1] År 1447 hade Nederländerna övergått som en samlad geografisk enhet till huset Habsburg. 1556 kom landet under Habsburgs spanska gren. Missnöjet mot den spanska överheten växte, och under 1560-talet revolterade de så kallade gueuserna mot den spanske kungen Filip II:s styre. Motståndet leddes av den nederländske ståthållaren Vilhelm av Oranien.

Bruegel skildrar en av flera liknande händelser då spanska legoknektar släpptes lösa mot den i stort sett försvarslösa lokalbefolkningen. I en översnöad by i Brabant har invånarna just firat jul, då plötsligt en harneskklädd ryttartrupp rider upp på bytorget med en gråskäggig svartklädd myndighetsperson i spetsen. Alla utfartsvägar från byn är bevakade av beridna poster.

Målningen skildrar barnamorden i Betlehem, en episod ur Nya testamentet (Matteusevangeliet 2:16-18) där det berättas om hur kung Herodes lät döda alla gossebarn i Betlehem som var två år eller yngre för att på så sätt undanröja det hot han upplevde vid budet om att Messias hade fötts. Bruegel har dock placerat den bibliska händelsen i sin egen samtid. Soldattruppens anförare har givit ordern att samtliga gossebarn skall dräpas. Själva verkställandet dirigeras av rödklädda gendarmer och brokigt utstyrda landsknektar. De tränger in i husen, klättrar genom fönster, slår in dörrarna – en officer i harnesk uppmuntrar ett par av dem och pekar med sin kommandostav i svart och gult – huset Habsburgs färger, en referens till Nederländernas behärskare.

Konstnären har fyllt sin målning med flera tragiska motiv och symbolmättade detaljer – föräldrarna som vill byta ut sin lille pojke mot en ett par år äldre flickunge, bonden som hotar soldaterna med sin hund, modern som sitter med sitt avklädda döda barn i knät. Betlehems stjärna sitter som en skylt på krogen "In de star".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bengt af Klintberg (28 december 2014). ”Värnlösa barn med blodig historia”. Svenska dagbladet. http://www.svd.se/varnlosa-barn-med-blodig-historia. Läst 24 december 2015.