Barnens rätt i samhället

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Barnens Rätt I Samhället)
Hoppa till: navigering, sök
Barnens rätt i samhället, BRIS
 
Ordförande Ulf Spendrup
Generalsekreterare Magnus Jägerskog
 
Land Sverige
Huvudkontor Sveavägen 38 Stockholm
Antal medlemmar 10 000
 
Webbplats www.bris.se

Barnens rätt i samhället, BRIS, är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden svensk ideell förening som verkar för barns rättigheter i Sverige. BRIS bildades 1971 av Gunnel Linde och Berit Hedeby efter det att en treårig flicka hade blivit misshandlad till döds av sin styvfar tidigare under året.[1]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Förbundskansliet på Sveavägen i Stockholm

BRIS är en organisation för barn och unga som på något sätt far illa. FN:s konvention om barnets rättigheter är central i BRIS arbete.

Stödverksamhet[redigera | redigera wikitext]

På BRIS.se kan barn och unga också få stöd genom att både ta del av faktatexter och läsa vad andra jämnåriga har skrivit. Där ges även information om hur man som vuxen kan stödja BRIS.

BRIS gör vidare studier och rapporter utifrån verksamheten, och sammanfattar på så sätt hur barn och ungdomar beskriver sin vardag, sina problem och sin psykiska och fysiska hälsa. En årlig sammanställning, BRIS-rapporten, ges ut i början av året.[2] Exempel på andra rapporter är BRIS Vuxenrapport 2011[3] och Barnen, BRIS och it 2011.[4]

Organisationen är uppbyggd i ett förbundskansli och har fem regionkontor: Göteborg, Malmö, Norrköping, Stockholm och Umeå. År 2008 gick Riksförbundet och de fem regionsföreningarna ihop till en juridisk enhet.

BRIS 116 111, BRIS-mejlen och BRIS-chatten[redigera | redigera wikitext]

Till BRIS 116 111 kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och numret syns inte på BRIS telefoner. Det syns inte heller på telefonräkningen att samtalet gått till BRIS. Den som ringer behöver inte tala om vem den är och bestämmer själv vad den vill prata om. Det går också att skriva till en vuxen på BRIS-mejlen eller chatta i BRIS-chatten. Ingen kan se där heller vem avsändaren är, men för att maila eller chatta måste ett användarnamn registreras.

BRIS Forum[redigera | redigera wikitext]

Till BRIS Forum kan barn och ungdomar skriva för att dela med sig av sina erfarenheter med andra jämnåriga. Inläggen i BRIS Forum läses alltid av en vuxen på BRIS innan de publiceras. BRIS Forum består av Diskussionsforum, Min Dikt och Glädjekällan.

BRIS Vuxentelefon – om barn[redigera | redigera wikitext]

När BRIS jourtelefon startade kunde både barn och vuxna ringa. Detta ledde till att det blev så många samtal att många barn inte kom fram. 1980 startades därför Barnens hjälptelefon, och jourtelefonen blev de vuxnas. 1994 bytte jourtelefonen namn till BRIS Vuxentelefon – om barn. Dit kan vuxna anonymt vända sig med frågor kring barn. Samtalen besvaras av utbildad personal som ger stöd och eventuellt hjälper en med var man kan vända sig för ytterligare hjälp.

Barnperspektivet[redigera | redigera wikitext]

År 2010 lanserade BRIS webbplatsen Barnperspektivet.se.[5] Med webbplatsen vill BRIS lyfta barnens perspektiv, sprida och öka kunskapen om barns behov och rättigheter, stödja föräldrar och andra vuxna i sin relation med barn, samt stärka vuxna att agera om barn far illa. Barnperspektivet.se öppnades med finansiellt stöd av Socialdepartementet och Skandia Idéer för livet.

Förbundsordförande[redigera | redigera wikitext]

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”BRIS”. http://www.bris.se/upload/Articles/BRIS_40ar.pdf. Läst 4 juli 2011. 
  2. ^ BRIS-rapporten 2011
  3. ^ http://www.bris.se/?pageID=245
  4. ^ http://www.bris.se/upload/Material/barn_bris_it_2011.pdf
  5. ^ http://www.barnperspektivet.se/


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]